Informatie voor de watersporter

Waterrecreatie Advies: "Wij denken, dat Bunschoten de eerste 'zelfbedieningsovertoom' krijgt"

PERSBERICHT
Lelystad – De Zelfbedienings-overtoom is een goedkoop en innovatief alternatief voor een sluis. Je vaart de overtoom in, drukt op de startknop en wordt vervolgens naar de andere kant van de dijk of dam getransporteerd. De boot blijft horizontaal en de bemanning kan aan boord blijven. Als aanvulling op zelfbedieningssluizen en -bruggen zorgt de Zelfbedieningsovertoom voor nieuwe vaar- en routemogelijkheden in Nederland.
De recreatietoervaart in Nederland krimpt. Dat heeft te maken met de vergrijzing, maar ook met een verandering van het vaargedrag. Het varen van meerdaagse tochten en vakanties met de boot nam af. Dagtochten met een sloep en het varen van ‘een rondje’ werd een populair alternatief. Vaarwegen met een doorvaarthoogte van 1,5 tot 2 meter en een vaardiepte van iets meer dan een meter werden plotseling interessant, soms als route waar alleen met elektrisch aangedreven boten mag worden gevaren. In dat soort routes zitten vaak knelpunten zoals een dijk, een dam of een stuw.
Begin 2016 is Waterrecreatie Advies gestart met een zoektocht naar mogelijkheden om zo’n dijk of dam te passeren. De aanleg van een sluis was voor deze doelgroep en de status van het vaarwater te duur. Alle varianten in Europa en daarbuiten werden onderzocht. Inspiratie werd uiteindelijk gehaald uit de vroegere overtoom. Uitgangspunt was dat men de overtoom zelf kon bedienen, de bemanning aan boord kon blijven en de fles wijn tijdens het transport rechtop bleef staan.
In opdracht van de gemeenten Amersfoort en Bunschoten is het idee verder uitgewerkt. Ook Waternet uit Amsterdam was mede-opdrachtgever. Voor Amersfoort en Bunschoten ging het om de ontsluiting van de woonwijken Vathorst en Rengerswetering via het riviertje de Laak naar het Nijkerkernauw in de Randmeren. De te passeren Oostdijk bij Bunschoten is een primaire waterkering in beheer bij het Waterschap Vallei en Veluwe. Waternet heeft een aantal locaties in Amsterdam waar zo’n overtoom mogelijk ook uitkomst zou kunnen bieden.
Er werden leveranciers gezocht die ervaring hadden met de verschillende componenten, zoals het transport van boten (Hilmar Boatlifting) en de zelf- en afstandsbediening van bruggen en sluizen (H. de Vos Elektrotechniek). Voor het aanleggen van de hellingbaan, de wachtsteigers, beschoeiingen en het graven van toegangsgeulen is contact gelegd met een bedrijf gespecialiseerd in weg- en waterbouwkundige werkzaamheden (BWO).
Na verschillende bijeenkomsten met alle betrokkenen resulteerde het in een verrassende all-in offerte tot en met het jaarlijks onderhoud. Het project bevindt zich nu in de politieke besluitvormingsfase. Voor Waterrecreatie Advies is het zoeken naar nieuwe mogelijkheden en kansen in de watersport al bijna 20 jaar een kernactiviteit. Dat geldt ook voor het zoeken naar samenwerkingsverbanden. In dit project zijn die twee samengebracht. Alles kan als je de goede mensen bij elkaar weet te brengen. Waterrecreatie Advies heeft het idee en het model inmiddels gedeponeerd. Wij denken dat Bunschoten de eerste Zelfbedieningsovertoom krijgt, maar het is zeker niet de laatste. Er zijn veel meer locaties in Nederland waar dit een oplossing is.
Meer informatie www.waterrecreatieadvies.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht