Informatie voor de watersporter
Sail Den Helder

Watersport events 2023: deze 5 nautische evenementen wil je niet missen

Ook in 2023 gaan we in Nederland weer een mooi watersport-jaar tegemoet. Deze vijf nautische evenementen mag je komend vaarseizoen niet missen. De Ocean Race met de nieuwste oceaan-racers doet Nederland aan. Sail Den Helder heeft weer een prachtige collectie traditionele en moderne schepen weten te trekken. De Sneekweek is het grootste binnenwater zeilevenement van Europa. Er wordt gezeild, maar ook erg veel gefeest. Een bezoek aan de HISWA hoort erbij en ook dit jaar toont de beurs weer veel glimmende schepen. De Strontweek klinkt misschien niet zo fris, maar in de herfst kan het al flink fris zijn. Al 50 jaar wordt deze traditie in ere gehouden en varen de zeilende vrachtschepen deze wedstrijd. De chaos bij de start trekt jaarlijks veel publiek.

Stopover Ocean Race 

De schepen van de Ocean Race komen elke dag dichter bij Nederland. Van 11 tot 15 juni zal de vloot ons land aan doen voor een meerdaagse stopover. Wat kunnen we verwachten? Allereerst de finish van Etappe 6, die vier dagen eerder start in het Deense Aarhus. De schepen zijn zo aan elkaar gewaagd dat ze naar verwachting binnen een uur allemaal over de finishlijn voor het strand van Scheveningen zullen varen. In de vorige editie zorgde het team DongFeng voor een verrassing met een route langs de Waddeneilanden en won zo de etappe en de race!

Op de meeste schepen in de VOR65-klasse varen Nederlandse zeilers mee. Team Jajo is het Nederlandse team. De race wordt gezeild in twee klasses, de VOR65’s die wegens geldgebrek niet alle etappes kunnen varen en de IMOCA 60 schepen die wel de hele wereld rond varen.

Het belooft een mooi evenement te worden op het Scheveningse strand, het racedorp is een bezoek waard voor iedere watersport liefhebber.

11-15 juni 2023, Scheveningen

https://www.theoceanrace.com

Sail Den Helder

Van de carbon oceaan race-monsters van de Ocean Race naar oceaan-schepen van weleer. Sail Den Helder heeft weer een aantal wereldberoemde Tallships weten te trekken. Zo komt de schitterende driemastbark Alexander von Humbold. Het Indonesische ambassadeursschip Bimi Suci is het grootste Tallschip ter wereld. Ook bekende Nederlandse schepen als de brik Morgenster en roemruchte driemast-topzeilschoener Oosterschelde uit 1917 zijn te bezichtigen. Naast deze titanen van de zee is het in Den Helder genieten van onze rijke collectie aan varend erfgoed.

29 juni – 2 juli 2023, Den Helder

https://www.saildenhelder.nl

Sneekweek

Traditioneel in de eerste week van augustus barst het feest los in Sneek tijden de Sneekweek. Het is een van de nautische evenementen die je zeker niet wilt missen. Deze keer is het de 86ste editie. Bij dit hoogtepunt van het zeilseizoen op het Sneekermeer zal de Koninklijke Watersport Vereniging Sneek (beter bekend als de KWS) weer voor talloze klassen wedstrijden starten. De Sneekweek is zelfs het grootste binnenwater zeilevenement van Europa. Hoogtepunten van de Sneekweek zijn de hardzeildag met extra veel feest op de wal en de teamwedstrijden tussen de Friezen en de Hollanders in de Regenboog-klasse. 

4 – 10 augustus 2023, Sneek

www.sneekweek.nl

HISWA te water

Op de natte HISWA in de Batavia-haven in Lelystad zijn weer de mooiste en nieuwste schepen te bewonderen. Maar er is meer. Zo breidt het elektrische paviljoen zich elk jaar exponentieel uit. Elektrische voortstuwing en varen lijken voor elkaar gemáákt! En op de HISWA zien we de laatste trends.

Maar bij dit nautische evenement zijn er ook lezingen, proefvaarten, demonstraties en er is heerlijk eten. De standhouders zijn altijd in voor een praatje en voor u ‘t weet komt u weer thuis met een tas vol nuttige informatie. Ook Nauticlink heeft een stand en nodigt iedereen uit om langs te komen en mee te doen aan de verloting van mooie prijzen. Of gewoon voor de gezelligheid.

30 augustus – 3 september 2023, Lelystad

www.hiswatewater.nl

Strontweek Workum

In de herfstvakantie wordt vanuit Workum al 50 jaar de Strontrace en Beurtveer gevaren. Zeilende vrachtschepen vervoerden naar de oude tradities mest vanuit Friesland naar de arme zandgronden van de Bollenstreek. Een keer per jaar wordt tijdens dit nautische evenement de route door het hele land weer gevaren. De oude beurtveren, vaste verbindingen over het water, worden in deze week weer in ere hersteld. Vissers varen een week lang uit om met houten zeilschepen hun netten uit te zetten. Alles zonder motor. 

Vooral de start op 22 oktober is een groot spektakel. Het publiek mag vervolgens helpen met het jagen van de schepen over de dijk naar de vroegere Zuiderzee, het enige moment in de race dat hulp is toegestaan. Als de schepen op zee zijn, zijn er in Workum allerlei activiteiten.

22 – 27 oktober 2023, Workum

Smaakt dit naar meer? We hebben nog veel meer nautische evenementen, nationaal en internationaal, voor je verzameld op deze pagina www.nauticlink.com/evenementen

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht