In Japan wedden ze op powerboat races. In Australië, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten op de America’s Cup. En down under wagen ze ook nog graag een gokje op de Sydney-Hobart race. Op ons continent kun je in Engeland inzetten op roeiwedstrijden en in Frankrijk op de Vendée Globe. Daarnaast kun je tijdens de Spelen in heel wat landen je geld in het water van talrijke olympische disciplines gooien. Maar daarmee heb je het wel zo’n beetje gehad. Watersporten zijn wereldwijd in online wedkantoren bepaald niet de meest populaire sporten.
Nu dat de Nederlandse overheid online gokken heeft gelegaliseerd, is het zelfs even de vraag of je vanaf Nederlandse bodem zonder al te veel gedoe ooit nog wel zal kunnen inzetten op een watersport-discipline bij een al dan niet buitenlands gokbedrijf. ‘Gedoe’ betekent hier een VPN verbinding en een buitenlandse bankrekening – mocht PayPal niet werken. Omdat Nederland sinds de legalisering van een aantal Nederlandse gok-aanbieders alle toegang tot ‘niet-legale’ buitenlandse wedbedrijven zo veel mogelijk frustreert en blokkeert. Terwijl het Nederlandse potentieel aan watersportgokkers waarschijnlijk te beperkt is om het voor een Nederlandse aanbieder interessant te maken.
Jammer? Wel nee! Eerder een groot geluk. Inzetten op sportuitslagen blijft sowieso een hele gok, en dit geldt bij uitstek voor watersporten, die worden beïnvloed door zoveel complexe factoren. De gokindustrie kan een sport zomaar verzieken. Je moet er niet aan denken, dat men z’n overtollige euro’s zou kunnen inzetten op het Varsity roeien, de Antwerp Race, de North Sea Regatta of de Ronde om Texel. Gokken op sportuitslagen is een plaag en creëert tal van problemen. Of het nu gaat om gokverslaving, witwassen of corrumperende match fixing. Het slechtste dat een sport kan overkomen, is populair te worden in de schimmige wereld van het gokken op haar uitslagen.
Het blijft dan ook de vraag of onze pokerende-minister-buschauffeur Fred Teeven Nederland destijds een dienst heeft bewezen door zich sterk te maken voor het legaliseren van online kansspelen. Tot vorige maand was online gokken in Nederland een illegale bezigheid. Nu het gelegaliseerd is, moet een gokje wagen ‘kunnen’ en wordt online gokken ongetwijfeld een geaccepteerde bezigheid. Voorstanders van legalisering droegen in de discussie nogal eens het argument aan, dat de hele wereld al gokt. Maar dat is geen argument. Een vergelijking met het drugsprobleem is snel gemaakt. Je kunt niet zeggen dat het Nederlandse gedoogbeleid ten aanzien van softdrugs nu zo’n succes blijkt.
Daarom had aan het gokken op sportwedstrijden maar beter een illegaal luchtje kunnen blijven hangen, in plaats dat we er promotionele activiteiten mee gaan beleven. Promotie trekt meer klanten en meer geld. De grotere belangen van de legale gokindustrie zullen de sportwereld automatisch meer corrumperen. In 2017 maakte Australian Sailing zich al zorgen over het effect van het gokken op onder meer de Sydney Hobart race. Al met al valt er veel voor te zeggen, als de Nederlandse watersport ook in de toekomst vrij zou kunnen blijven van de nieuwe kansspelbranche in wording. Laten we maar blij zijn, dat online gokken en watersporten elkaar in onze contreien niet zo liggen.
Met vriendelijke groet,
Bert Kuijpers,
Opstapper van Nauticlink