windverwachting

Watersportcursussen.nl waarschuwt nogmaals dat bij een geactiveerde ATIS de 'distress-knop' op de marifoon meestal niet werkt

PERSBERICHT
Dongen – Watersportcursussen.nl heeft er al wel eens eerder op gewezen, dat de ‘distress-knop’  van marifoons met een actieve ATIS niet werken. Dus zelfs al heeft de schipper z’n papieren en is het zogenaamde MMSI nummer keurig ingeprogrammeerd, dan nog zal het indrukken van de distress-knop zonder enige uitwerking blijven, zolang ATIS actief is. Nu de vakantieperiode weer bijna aanbreekt, wil Ben Ros van watersportcursussen.nl zeilers en motorbootvaarders hierop nogmaals attent maken.
Distress knop
Vrij alle marifoons van de laatste decennia zijn voorzien van een distress knop, speciaal bedoeld voor gebruik op zee. Mocht je op zee in een levensbedreigende situatie verzeild raken, kun je door deze knop een paar seconde ingedrukt te houden digitaal de kustwacht alarmeren. Dat geeft een goed gevoel van veiligheid.
Het werkt niet
Je kunt als particulier de knop niet uitproberen want als het werkt, zend je een vals alarm uit en wordt de kustwacht gealarmeerd met alle mogelijke gevolgen van dien. Bij Vaarbewijsopleidingen (VBO) kunnen ze dat in een beveiligde proefstelling wel. Bij vrijwel alle marifoons die keurig volgens de regel voorzien zijn van het verplichte ATIS nummer werkt de knop niet. Op zich logisch want door het ATIS nummer te installeren, voldoet de marifoon aan alle voorwaarden die aan een binnenvaartmarifoon gesteld worden. Dus geen DSC (digitale berichten), geen dual/triple watch en op de meeste kanalen geen hoog vermogen.
Specifiek probleem voor de watersport
Voor de beroepsvaart is het geen probleem. De binnenvaartscholen leiden op voor de binnenvaart en zeevaartscholen voor de zeevaart. Bij de pleziervaart zien we steeds meer schepen die op het binnenwater varen maar ook regelmatig de zee op gaan en omgekeerd.
Oplossing
Als je een beetje handig bent in programmeren, kun je via het menu de ATIS uit en aan zetten. ATIS aan → binnenvaartmarifoon, ATIS uit → bijna zeevaartmarifoon. Om digitale berichten te kunnen uitzenden moet de marifoon nog wel voorzien worden van een MMSI nummer.
Je kunt ook twee marifoons aanschaffen, een met een ATIS nummer voor het binnenwater en een voor op zee met een MMSI nummer. Je krijgt alleen een MMSI nummer als je in het bezit bent van het certificaat Marcom-B.
Voor meer informatie www.watersportcursussen.nl

2 Berichten

 • Harm Kooystra

  9 jaren geleden / 30 september 2013 om 09:44 uur

  Is er al software voor de Ipad en Iphone
  Groet
  Harm kooystra
  0610644092

 • Ben Ros

  9 jaren geleden / 30 september 2013 om 21:54 uur

  Hoi Harm, Ik begrijp je opmerking niet. Een Marifone is een VHF zender/ontvanger specifiek voor de scheepvaart en niet te vergelijken met smartphone. Volgens mij maakt Apple nog geen marifoons.
  Groetjes,
  Ben Ros
  Info@benros.nl

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X