Informatie voor de watersporter
Varsity Utrecht

Watersportende studenten Utrecht uitgebuit

Studenten in de Domstad moeten fiks betalen voor sport-faciliteiten waar ze nooit komen. Al ligt Utrecht niet aan het water, toch heeft de stad een rijk studenten-watersportleven. Teams van zeilvereniging Histos doen het goed op de wedstrijdbanen. Van de twee grote roeiverenigingen Orca en Triton is de laatste landelijk bekend van de beruchte Varsity. Ook boardvereniging Spin heeft jaarlijks een flinke aanwas van studenten.

Betalen

Deze vier verenigingen, ook wel de SHOT-verenigingen (Spin, Histos, Orca en Triton) liggen al jaren in de clinch met de studentensportstichting Mesa Cosa. Deze stichting exploiteert een groot nieuw sportcomplex op de Uithof, een plek waar de 3.000 SHOT-leden komen voor college’s en tentamens. Maar niet om te sporten, dat doen ze immers op de faciliteiten van de watersportverenigingen zelf die wel op of aan het water liggen. Toch betaalden de studenten verplicht 140 euro voor een zogenaamde Olympos-kaart.

Doei

In 2015 was de maat vol. De verenigingen verbraken de banden met Mesa Cosa, de leden betaalden alleen nog contributie aan de eigen vereniging. Helaas was het toen de Gemeente die dwars ging liggen. Die deed liever zaken met een enkele organisatie namens de studenten dan voor elke sport apart. Bovendien wil Mesa Cosa dat studenten met zoveel mogelijk sporten kennismaken. Vandaar het universele sportabonnement. In 2019 keerden de zeilers, roeiers en boarders terug bij Mesa Cosa, de leden betaalden weer voor de sportkaart. Wel werd afgesproken de situatie na drie jaar te evalueren. 

Stroef

Die drie jaar zijn voorbij en de partijen zitten inmiddels weer aan tafel. De studenten hebben het gevoel de Mesa Cosa te subsidiëren in plaats van andersom. Er ligt een nieuw voorstel op tafel. ‘Geef ons dan hetzelfde bedrag als andere studentensportverenigingen gemiddeld per lid krijgen’. Het subsidie-bedrag zou dan van 117.000 naar 92.000 gaan. Maar de inkomsten van verkoop van de sportpassen loopt de stichting dan mis. De gesprekken hierover verlopen volgens de studenten ‘erg stroef’ en een uitkomst lijkt er voorlopig niet te komen.

Vergeten

En de studenten? Die leren nu niet alleen om te zeilen, roeien of boarden, ze krijgen ook nuttige levenslessen in onderhandelen met ambtenaren en stichtingbestuurders. Gelukkig kunnen ze na een dag touwtrekken over subsidies en opgelegde sportkaarten, lekker het water op om alles te vergeten. En doen wat wij ook het liefst doen; watersporten en bier drinken. 

Foto: Ellen de Monchy

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht