Informatie voor de watersporter

Watersportverbond lanceert lesprogramma voor basisscholen over Volvo Ocean Race: 'Proef de Zee'

PERSBERICHT
NIEUWEGEIN – Het Watersportverbond lanceert in samenwerking met Gemeente Den Haag, Stichting ZSL, Sailing Holland en de Plastic Soup Foundation een gratis schoolprogramma ‘www.proefdezee.nl’. Een spannend en interactieve lesprogramma voor basisschoolleerlingen rondom de meest spectaculaire zeilrace te wereld: de Volvo Ocean Race. Meer dan een half miljard mensen volgen de race rond de wereld tot aan de finish volgend jaar juni in Den Haag. Nederland vaart de race met maar liefst twee boten, Team AkzoNobel en Team Brunel.
Nederlanders in de Volvo Ocean Race doen mee aan programma
Het scholenprogramma van de Volvo Ocean Race verbindt het thema water aan onderwerpen als waterbeheer, watersport, plastic soup en teamspirit. Tevens gaan de kinderen op zoek naar antwoorden op vragen als: hoe stel je een sterk team samen? Wat moet je weten over klimaatveranderingen, het weer en navigeren? Waarom is schoon en veilig water zo belangrijk en wat kun je zelf doen om dat te behouden? Het lesprogramma richt zich op basisschoolleerlingen in bovenbouw (groep 6 t/m 8) en leerlingen in de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Met dit scholenproject wil het Watersportverbond ca. 18.000 kinderen in aanraking te laten komen met de Volvo Ocean Race en de water(sport).
Uniek aan het programma is dat de Nederlandse zeilers in de Race om de wereld (Team Brunel, AkzoNobel en Carolijn Brouwer) zelf ook meedoen aan het programma. Zij hebben contact met de leerlingen via Facebook, Instagram en Snapchat en maken voor iedere lesmodule een filmpje.
Het lespakket sluit aan bij de kerndoelen voor wereldoriëntatie
Centraal in het lespakket staat het thema water. De lessen zijn ontworpen vanuit het coöperatief leren, zelf ontdekken met een maximale koppeling naar waterbewustzijn en de avontuurlijke praktijk van de watersport. In de week van 22 oktober 2017 starten de lessen, tegelijk met de start van de Volvo Ocean Race. De lessenreeks is kosteloos en laagdrempelig. Het lespakket bestaat uit 12 lessen die allemaal, of een selectie daarvan, door de leerlingen zelfstandig in de klas kunnen worden uitgevoerd. De lessen zijn afgestemd op de kerndoelen van wereldoriëntatie en vaardigheden van het basisonderwijs.
Meer informatie www.proefdezee.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht