Informatie voor de watersporter

Watersportverbond zet belangrijke stap richting duurzame en emissieloze watersport

Op 1 juni is de eerste emissieloze waterstof coachboot door H2 Marine Solutions overgedragen aan het Watersportverbond. De bond zet daarmee een belangrijke stap richting duurzame en emissieloze watersport. Het innovatieve project is mogelijk gemaakt door de een consortium van bedrijven onder regie van H2 Marine Solutions die zich inzetten voor innovatie en een groenere toekomst in de maritieme sector. De overdracht vond plaats tijdens de Allianz Regatta als onderdeel van de Dutch Water Week in Muiderzand, Almere.

De overdracht gebeurde vandaag in het bijzijn van de acht directeuren van de bedrijven betrokken bij de Missie H2. Dat is een samenwerkingsverband van bedrijven in de waterstofketen: Shell, Toyota, Gasunie, Eneco, Vopak, Remeha en de havens van Amsterdam en Groningen. Ook Diederik Samsom, op Europees niveau zeer intensief betrokken bij de Green Deal, was aanwezig.

In het najaar van 2018 is gestart met de ontwikkeling van de H2-C Boot, een revolutionair emissieloos varende coachboot. Dit initiatief komt voort uit een vraag van de toenmalige bondscoach, Jaap Zielhuis. Het project is oorspronkelijk opgezet binnen het Haagse Sailing Innovation Centre. In 2021 is het project overgedragen aan Habbeké in Hoorn als onderdeel van het RVO-project Zephyros.

Launching customer

Het Watersportverbond is niet alleen de ‘launching customer’ van de boot, maar draagt ook financieel bij aan het project, net als de andere partners in het consortium zoals Koedood, De Stille Boot, HyFly, Habbeké, de Rijksrederij en Wajer. De Technische Universiteit Delft is ook nog steeds betrokken. De TU Delft heeft de afgelopen jaren meerdere onderzoeken uitgevoerd en zal in 2023 grootschalig onderzoek doen naar de aandrijflijn van de boot in het kader van het RVO-project.

Arno van Gerven, directeur van het Watersportverbond, zegt: “We willen onze sport graag versneld verduurzamen. Daarom is deze Allianz Regatta het eerste evenement ooit ter wereld waarin alle extra stroomvoorzieningen op waterstof draaien. We gebruiken waterstofaggregaten in combinatie met accupakketten die we met waterstofaggregaten opladen. Daarom zijn we ook bijzonder trots op het feit dat we vandaag de eerste waterstofcoachboot in gebruik nemen.”  

Cees van Bladel, directeur van H2 Marine Solutions BV, fungeert als projectleider en is bijzonder trots op deze mijlpaal:  “We zijn heel trost op het feit dat de H2-C Boot nu gereed is om overgedragen te worden aan het Watersportverbond en zal worden ingezet als coachboot. Uiteraard blijft het een testomgeving, waarbij verwacht mag worden dat niet alles vlekkeloos zal verlopen gezien de innovatieve aard van de boot. De projectgroep en het bedrijf H2 Marine Solutions zullen echter paraat staan voor ondersteuning en back-up.”

Olympische Spelen

De innovatieve coachboot wordt de komende tijd in de praktijk getest door TeamNL Zeilen en zal tevens te zien zijn tijdens diverse evenementen zoals Eemshaven 50 jaar (10 juni), Sail Den Helder (29 juni t/m 1 juli) en het Allianz WK Zeilen in Scheveningen/Den Haag (10 t/m 20 augustus).

Internationaal is eveneens belangstelling voor deze allereerste emissieloze coachboot, in de aanloop naar de Olympische Spelen in Parijs/Marseille in 2024 die geheel in het teken staan van duurzaamheid. Ook World Sailing, de wereldkoepelorganisatie, heeft duurzaamheid hoog op de agenda staan en wil het gebruik van coachboten op fossiele brandstoffen drastisch terugdringen in de komende jaren.  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht