PowerUp UP400

Waterstof-generator PowerUp

De Up400 is de eerste draagbare stroomgenerator op waterstof. En daarmee is de Up400 ideaal voor op een boot of een camper. Deze generator is een draagbaar blok met handige handvaten. De lengte is 59 centimeter, de hoogte 39 cm en de breedte 20 cm. Het gewicht van de Up400 is 10 kilo. Naast de generator is natuurlijk nog een gasfles met waterstof nodig. Die zijn er in verschillende maten maar de CTS’ cylinder van PoerUp is iets hoger dan de generator zelf. De fles is met een slang verbonden aan de generator zelf.De Up400 levert 400 Watt. Dat is genoeg om een laptop op te laten draaien of verschillende devices op te laden. Maar je kunt er geen water mee koken, althans niet snel want een beetje waterkoker gebruikt 1.000 Watt. 


Smart

Om de gevraagde stroom direct te kunnen leveren heeft het systeem ook een accu. Die levert de eerste stroomvraag waarop de generator het overneemt. De generator kan ook worden aangesloten op een zonnepaneel of een windmolen en slaat dan energie op om op een later moment te leveren. Ook als er stroom gevraagd wordt terwijl dat tegelijkertijd binnenkomt werkt de kast als een smart-grid station die altijd de stroom levert die het goedkoopst voor handen is. 

Voordelen

In vergelijking met een generator op fossiele brandstof heeft de Up400 veel voordelen. Het apparaat is niet alleen lichter, het vraagt ook minder onderhoud. Het grootste voordeel is natuurlijk dat de uitstoot alleen bestaat uit wat waterdamp. Vergeleken met uitlaatgas was eigenlijk gewoon dodelijk is, is dat een enorme pre. Water is ook nog eens geurloos.De stroomgenerator maakt wel wat geluid al is het niet veel. Volgens de fabriek gaat het om 55 dB. Dat wordt omschreven als beperkt geluid en is vergelijkbaar met een pruttelend koffiezetapparaat.Tenslotte zouden we nog kunnen zeggen dat de generator makkelijk te bedienen is.

Luxe-item

Maar wat betaal je dan voor zoveel gemak en innovatie? De prijs van de PowerUp 400Up wordt nog weinig genoemd maar komt neer op 6.500 euro. Dat lijkt veel maar daar staat ook veel tegenover zoals we hierboven lazen. De gasflessen zijn hervulbaar en de prijs per kilo H2 is tussen de 3 en de 5 euro. PowerUp werkt aan en systeem van inwisselbare flessen maar die zijn nu in de meeste havens nog niet beschikbaar.Waterstof is een energiedrager met veel voordelen. Maar het kost wel veel elektriciteit om het te maken. Elektriciteit die weer moet worden opgewekt met andere energiebronnen en vergeet de transportkosten niet. In geld maar ook in uitstoot. Dus voorlopig lijkt de waterstof-generator voor aan boord nog een luxe-item. Maar dat zou best wel eens snel kunnen veranderen.

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

1 Bericht

 • M. Hoogslag

  7 maanden geleden / 16 mei 2022 om 19:58 uur

  Ok, ook hier weer de kunst van de weglating: “Elektriciteit die weer moet worden opgewekt met andere energiebronnen en vergeet de transportkosten niet.”

  Die andere energiebronnen zijn gezien de NL stroom-mix voor 80% fossiel! Voeg daarbij dat in het hele maakproces ongeveer 75% van die energie wordt verspild en het is duidelijk dat het milieu hier de grote verliezer is…….. De uitstoot bij het maakproces moet natuurlijk wel worden meegenomen, hoe graag de H2 lobby dit ook buiten beschouwing wil houden. Waterstof zorgt ook bij dit proces voor een extreme EXTRA uitstoot van CO2.
  En dat gaat, beste Klaas, absoluut niet snel veranderen. Want er is nog heel erg lang geen 100% groene stroomopwek. Pas dan is waterstof een optie.

  Zelfs Toyota ziet dit nu eindelijk in, en stopt met de Mirai, hun auto met een brandstofcel.

  Alle berekeningen na te lezen op waterstoftoepassingen.nl

Berichtensectie gesloten.