Weesboten in online veiling. Meer dan 25 boten in de online bootveiling

Weesboten in online veiling. Meer dan 25 boten in de online bootveiling

De waterwegbeheerders maken de vaarweg startklaar voor het vaarseizoen 2022.  Bootveiling.com heeft opdracht gekregen om voor de Gemeente Amsterdam, Zaandam en Leiden veilingen te organiseren van boten die gevonden zijn op diverse locaties.  De weesboten zijn boten waar de eigenaar helaas niet van kan worden achterhaald.  Door deze voor de verkoop aan te bieden ondersteunen de gemeenten een circulair hergebruik van deze opknap-schepen.

Gemeenten en waterbeheerders worden in toenemende mate geconfronteerd met boten en schepen welke achtergelaten worden in het landschap.  De oorzaak is vaak onbekend, maar handhaving is noodzakelijk om milieuschade te voorkomen.   De gemeenten houden actief toezicht op boten en gebruikers van ligplaatshouders welke dreigen af te glijden tot een weesboot.  Indien het echt niet anders meer kan worden de boten afgevoerd naar een bewaarhaven.

Volgens brancheorganisatie Hiswa-Recron is de schatting dat de aankomende 15 jaar het aantal weesboten uitkomen op 75.000.  Dit komt neer op, verspreid over heel Nederland, 5.000 boten per jaar.  Bootveiling als specialist in deze end-of-life boten ziet deze aantallen op dit moment nog niet voorbij komen.  De afgelopen 2 jaar met Corona heeft ook gezorgd voor een revival van de Watersport en er zijn zeer veel boten terug in de vaart genomen.  Hopelijk blijven deze nieuwe watersporters hun boot trouw of zorgen ze dat deze goed wordt overgedragen aan een nieuwe generatie watersporters.

Bootveiling ondersteunt gemeenten met advies, taxatie en veilingen om de boten die daarvoor geschikt zijn weer een nieuwe eigenaar te geven.   Helaas zijn er ook veel boten bij die niet meer verantwoord kunnen worden bevaren en deze worden dan op kosten van de gemeenten milieuverantwoord afgevoerd.

De boten die nu beschikbaar zijn in Amsterdam, Leiden en Zaandam zijn allemaal nog geschikt om weer in de vaart te nemen.  Door via een veiling te verkopen krijgt iedereen de kans om een bootje op de kop te tikken voor een leuk bedrag. Alle boten in de categorie ‘Budget Boten’ van de veiling starten op € 25,-. Er is voor ieder wat wils: motorboten, kleine open bootjes mét en zonder motor en diverse zeilboten. Alle boten hebben gemeen dat er nog wel iets aan gedaan moet worden, daar is de prijs ook naar.

Voor wat meer comfort en direct vaarplezier kun je ook kiezen uit diverse sloepen, motorboten en zeilboten die tijdens de aankomende veiling van eigenaar zullen wisselen. 

A.s. zaterdag 26 Maart van 9 tot 12 uur zijn er kijkdagen door heel Nederland en België. Voor alle details kun je kijken op de website van Bootveiling.com. De veiling is “as is where is”, dus je koopt de boot in de staat waarin deze zich bevindt. De koper zal zelf moeten zorgen voor het ophalen van het vaartuig na gunning.

Voor meer informatie: bootveiling.com

Foto: Bootveiling.com

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com of plaats hieronder een reactie. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.