Informatie voor de watersporter
Reddingsvesten in de kuip

Welk opblaasbaar reddingsvest kopen?

Wie in de watersportwinkel voor een wand vol reddingsvesten staat, lijkt al snel door de bomen het bos niet meer te zien. Door dit grote aanbod is er voor elk wat wils. Dat klinkt leuk, maar de juiste keuze is hierin belangrijk. Een automatisch reddingsvest dat speciaal is gemaakt voor jouw manier van watersporten, zit prettig en daardoor draag je het sneller. Maar dan moet je eerst wel het juiste vest zien te vinden. Welk opblaasbaar reddingsvest past bij jouw manier van watersporten? In dit artikel kijken we naar het diverse aanbod. 

Werking opblaasbaar reddingsvest

Een opblaasbaar reddingsvest, ook wel automatisch reddingsvest genoemd, draag je als de bekende slurf om je schouders. In de hoes zit een grote  opgevouwen ballon, de tube. In de hoes zit ook een automatisch opblaasmechanisme met een gaspatroon. 

In het opblaasmechanisme zit een pilletje van zout. Zodra dit zouttablet nat wordt, als je te water raakt, verpulvert het tablet en schiet een veer een gat in het gaspatroon. Binnen enkele seconden spuit al het CO2 gas in de tube. Die blaast zich op rond de hals en op de buik van de drenkeling. Je kunt het vest zelf weer leeg laten lopen en voorzien van een nieuw patroon+tabletje. Er zijn ook opblaasmechanismen die niet werken met een zoutpil maar die gevoelig zijn voor waterdruk. Die kunnen wel gewoon nat worden en gaan pas onder water af.

Hoeveel Newton? 

Wanneer je een opblaasbaar reddingsvest gaat kopen, is de draagkracht een factor van afweging. Deze draag- of drijfkracht wordt aangegeven in Newton (N). Er zijn vesten van 100N, 120N, 150N en 275N. De laatste twee zijn gangbaar voor volwassenen. Zo leveren de zwaardere reddingsvesten met een vermogen van 275N voldoende kracht om een zware kerel met dikke zeilkleding drijvend te houden. 100N vesten zijn meestal voor kinderen. Elke liter lucht in de tube staat voor 10 Newton opwaartse kracht, wat ongeveer gelijk is aan een kilo.

Reddingsvesten hoeven dus niet je hele gewicht te dragen. In het water is een mensenlichaam, dat voor een groot deel uit water bestaat, veel lichter. Het hoofddoel van dit reddingsmiddel is om je mond boven water te houden, zodat je geen water binnenkrijgt en kunt blijven ademen. Ook als je bewusteloos bent.

Vier soorten opblaasvesten

We kunnen de automatische reddingsvesten opdelen in vier verschillende soorten, elk geschikt voor een eigen vorm van watersporten. Zo zijn er vesten voor op kajuitboten, voor in de sloep, voor wedstrijdzeilers, voor professionals en speciale vesten voor kinderen. 

Kajuitzeiljacht of motorboot

Laten we beginnen met een standaard-vest dat geschikt is voor kajuitzeilboten en motorboten. Ze zijn er met een drijfkracht van 150N en van 275N. Wie op binnenwater vaart en niet met een zwaar zeilpak het dek op gaat, kan af met een 150N-vest. Wie ook wel eens op het IJsselmeer of op zee vaart, kan beter de zwaardere variant kiezen (275N). 

Sloepen en open motorboten

Bij het varen met de sloep denken we natuurlijk aan de goedgevulde picknickmand, strohoed en zonnebril. Natuurlijk vaar je het liefst stapvoets over de Vecht. Maar ook met een sloep moet je soms groot water oversteken. Het weer kan omslaan of het kan gebeuren dat je door vertraging opeens in het donker moet varen. Dan is het dragen van een reddingvest een logische maatregel. Dat zal dan meestal wel de lichte versie zijn (150N). Op motorboten waarvoor een vaarbewijs verplicht is, moet voor elke opvarende een reddingsvest aan boord zijn.

Wedstrijdzeilers

Wedstrijdzeilers willen zo min mogelijk last hebben van hun reddingsvest. We onderscheiden twee soorten wedstrijdzeilers: de plassenzeilers en de kajuitbootzeilers. De eerste groep draagt doorgaans een met schuim gevuld zwemvest. Voor kajuitbootzeilers is een opblaasbaar reddingsvest meer geschikt. Deze vesten zijn uiteraard wat duurder, maar wie actief bezig is aan boord wordt er zo min mogelijk door beperkt. Deze vesten hebben vaak een flinke opblaasbare tube met een vermogen van 275 Newton om de drenkeling boven water te houden.

Professionals

Naast de vesten voor watersporters zijn er ook reddingsvesten die gedragen worden door mensen die voor hun werk op het water zijn. Deze vesten voldoen bijvoorbeeld expliciet aan internationale SOLAS-eisen, of aan specifieke eisen per beroepsgroep. Sommige specifieke vesten zijn brandvertragend, antistatisch of olie- en vuilwerend.

Kinderen

Ook voor kinderen zijn er reddingsvesten. Het gebruik hiervan is een keuze van de ouders. Een schuimvest zal het, mits gedragen, altijd doen. Een goed, gekeurd opblaasbaar reddingsvest is ook zeer betrouwbaar. Maar er is altijd een mogelijkheid dat de patroon toevallig even is losgedraaid, misschien voor een vliegreis. Of dat de gaspatroon niet is vervangen na de laatste zwempartij. Een kind dat niet kan zwemmen zal dan zinken. Aan de andere kant is het wel zo dat een opblaasvest een drenkeling op zijn rug draait met het hoofd boven water. Niet alle schuimvesten voor kinderen doen dat.

Ontdek de perfecte reddingsvesten bij onze partner Besto.

De website van Besto website biedt uitgebreide informatie om je te helpen de juiste keuze te maken. Besto heeft reddingsvesten voor kinderen, volwassenen en professionals in de beroepsvaart. Met Besto’s drijfhulpmiddelen en reddingsvesten ben je verzekerd van comfort en veiligheid op het water, en klaar voor elke onverwachte situatie. (Besto 2024 catalogus)

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via LinkedIn


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht