Team Allianz Kitfefoilers

Wereldkampioenschappen Kitefoilen nieuwe olympische klasse 13-17 oktober

Van 13 tot en met 17 oktober is Torregrande, Italië het decor voor het Wereldkampioenschap Kitefoilen. In deze nieuwe supersnelle discipline zijn bij de Olympische Spelen van Parijs in 2024 zowel bij de mannen als vrouwen olympische medailles te verdelen. In totaal doen er zeven Nederlandse kitefoilers mee aan het WK waarvan vijf atleten die Team Allianz van het Watersportverbond vertegenwoordigen. 

Het Watersportverbond is in 2019 gestart met het kitefoil programma en heeft mede door de steun van het TEAM KPN sportfonds het afgelopen jaar veel progressie gemaakt. Het team heeft veel kunnen trainen en is blij dat er eindelijk weer grote internationale wedstrijden worden gevaren.


Bij de vrouwen wordt Team Allianz vertegenwoordigd door Annelous Lammerts (27 jaar – Den Haag) en bij de mannen door: Jis van Hees (18 jaar – Oisterwijk), Sam Aben (18 jaar – Den Haag), Sven van de Kamp (22 jaar – Castricum) en Joris Herrewijnen (18 jaar – Oostvoorne). 

Naast de vijf Team Allianz kiters verschijnen er nog twee andere Nederlanders aan de start: Roderick Pijls (30 jaar) en Kimberley Rijsbergen (26 jaar). Pijls is daarvan de meest bekende en is naast atleet ook bekend als influencer en promotor van de kitesport in de discipline freestyle en wave. Kimberley Rijsbergen focust zich volledig op de kitefoil race discipline. 

WK Kitefoilen als meetmomentDe Nederlanders van Team Allianz hebben dit WK als doel om ervaring op te doen op weg naar het WK Olympische klassen in eigen land in 2023 en de Olympische Spelen 2024. 
Team Allianz coach Casper Bouman: “Tijdens het Europees Kampioenschap, een maand geleden, hebben we kunnen zien dat we als land in de jeugd met de wereldtop meedoen. Jis van Hees pakte daar het zilver in de categorie onder 19 jaar. En recent won Sam Aben in Oostenrijk zelfs een wereldbekerwedstrijd in de categorie onder 19 jaar.”

“We willen hier kijken hoe dicht we bij de internationale top staan, maar vooral ook waar we nog te kort komen. Is dat puur snelheid of juist meer op het tactische vlak, daar waar het gaat om de juiste keuzes maken in de wedstrijd. We hebben sinds de start ruim twee jaar geleden veel progressie gemaakt, maar het plafond is nog lang niet bereikt. Dit WK moet ons de focuspunten voor komende winter geven, het is een meetmoment. Zodat we als Nederland komend seizoen echt de aansluiting bij zowel de mannen als vrouwen kunnen maken.”
“Als team hebben we als doel voor dit WK om zo dicht mogelijk bij de top 20 senioren te komen. Jis was op het EK beste Nederlander met zijn 29ste plek. Dus het is een ambitieuze doelstelling maar ik denk wel realistisch.”
Jis van Hees: “Ik heb er onwijs veel zin in en kan niet wachten om te racen. De omstandigheden hier zijn tricky dus ik ben benieuwd hoe ik het daarin, in verhouding tot de grote jongens ga doen.”


Voor dit WK in de Golf van Oristano, is bij de mannen de huidige Europees kampioen Axel Mazella (FRA) een van de favorieten. Daniela Moroz (USA) is bij de vrouwen de topfavoriet en heeft de afgelopen 2 jaar geen wedstrijd verloren

Foto: Sander van den Borch

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X