Wereldomzeilster Laura Dekker zegt nu weer niet achter de filmdocumentaire ‘Maidentrip’ over haar wereldomzeiling te staan

Tutukaka (Nieuw-Zeeland) – De jonge wereldomzeilster Laura Dekker heeft verklaard, dat ze niet achter de documentaire staat,  die de Amerikaanse filmmaakster Jillian Schlesinger heeft gemaakt met behulp van al het materiaal, dat Dekker tijdens haar tocht zelf heeft geschoten met een kleine videocamera.  Het blijft tobben met de wijze waarop de Nederlandse Nieuw-Zeelandse  omgaat met de media, waarvan moderne zeezeilers het tegenwoordig toch moeten hebben.

De documentaire ‘Maidentrip’ is onlangs op het ‘SXSW Film Festival’ in het Amerikaanse Austin in Texas in première gegaan, scoorde de ‘Audience Award’ en oogst op Twitter alle lof. Op haar blog weidt Dekker op 7 maart slechts één regel aan de productie van wat toch haar film had moeten zijn: ‘Ik sta er niet helemaal achter’ en ‘ik ga er niet veel over zeggen’. Het idee is dat de film zal gaan reizen. Wanneer, hoe en of we hem ook in Nederland zullen kunnen zien is nog niet duidelijk.

Anderzijds ziet het Amerikaanse Sail-World in de moeizame verhouding tussen de zeilster en de media juist het bewijs dat Dekker geen ‘media-sterretje’ is, maar vooral een uit het goede hout gesneden vrijgevochten zeezeilster. De ‘jongste wereldomzeilster’ struikelde ook al voor haar reis over haar relatie met de media, toen een Nederlands productiebureau haar prestatie nog zou gaan vastleggen. En ook de verhouding met de uitgever van haar beloofde boek lijkt op de klippen te zijn gelopen, nu deze uitgave ‘een vertraging voor onbepaalde tijd’ heeft opgelopen.

Op dit moment werkt Laura Dekker, die nu 17  is, op een duikschool in Nieuw-Zeeland, waar ze haar schipperspapieren en duikbrevetten wil halen. (Nauticlink, Sail WorldLaura DekkerJillian Schlesingerwww.maidentrip.com, Maidentrip op TwitterAudience Award op SXSW Film Festival)

15 Berichten

 • Alex Penninckx

  10 jaren geleden / 18 maart 2013 om 13:18 uur

  Sail-World is een uitgaven van het Australische TetraMedia. De link verwijst naar hun Europese editie.

 • Dick Dekker

  10 jaren geleden / 18 maart 2013 om 13:33 uur

  Als Vader van Laura kan ik heel goed begrijpen waarom Laura niet achter de film staat. Van al het filmmateriaal van Laura is slechts enkele minuten in de hele film van anderhalf uur gebruikt! Er zijn geen zeilbeelden op een paar minuten windstilte scenes na. Maar er is bijvoorbeeld wel een (door Jillian gefilmde) 10 minuten durende strijd tussen een reporter en Laura in de film te zien omdat Laura geen nieuws wil zijn. Verder zijn er veel beelden verdraaid waardoor er een heel raar beeld ontstaan is van haar reis. Laura herkent zichzelf niet meer terug in deze film.
  Voor de zeilfans is het helemaal een teleurstelling daar de film over alles behalve de reis en zeker niet over haar passie, het zeilen gaat.
  Over de goede commentaren tot nu over de film wil ik nog even dit zeggen. Daar wij de film kennen weten we dat deze reviews door mensen is geschreven die alleen met de makers van de film hebben gesproken. Ze kunnen onmogelijk de film gezien hebben daar de beschrijving die ze van Maidentrip geven totaal niet klopt met de film!. Jillian (de maker) heeft altijd beloofd aan Laura een Docu te maken van haar reis. Toen Laura enkele maanden geleden in New York de film zelf voor het eerst zag was ze erg teleurgesteld en vroeg jillian een en ander te veranderen daar het niet klopt met de werkelijkheid. Jillian heeft beloofd er naar te kijken maar het ondertussen alleen maar erger (sensationeler) gemaakt. Al deze dingen heeft Laura doen besluiten afstand te nemen van deze film.
  Heel erg jammer want ze zag er enorm naar uit dat Jillian van alle prachtige beelden onderweg iets moois zou maken.
  Laura is echt heel erg teleurgesteld
  En inderdaad Laura en haar familie hadden en hebben veel moeite met welke media belangstelling dan ook.
  Dick Dekker (vader)

 • Hans (78)

  10 jaren geleden / 18 maart 2013 om 14:52 uur

  …. pa verschaft eindelijk duidelijkheid!
  voor iedereen erg jammer det het zo gelopen is
  Niettemin proficiat met jullie prachtige dochter(s). Blijft Laura eigenaar van al het filmmateriaal? (Hoe is het met jóúw boot?)

  Gr, Hans

 • Gerard Nijboer

  10 jaren geleden / 18 maart 2013 om 15:08 uur

  Het is altijd het zelfde verhaaltje met Laura en haar vader. Ze tekenen rustig bij verschillende partijen een zelfde contract, eisen 50% van alle inkomsten, werken niet mee en maken anderen vervolgens zwart. Natuurlijk komt er 10 minuten van een strijd met een reporter in beeld. Dat zegt namelijk alles over de vreemde en gefrustreerde omgang met de media; je hebt de media nodig om geld en aandacht voor je reis te krijgen en tegelijkertijd wil je er niks mee te maken hebben. Hoe zit het eigenlijk met de school van Laura? Dat vonden haar ouders toch belangrijk? Heeft Laura’s moeder haar dochter nog wel eens gezien? Ze had natuurlijk nooit weg mogen gaan.

 • Denise

  10 jaren geleden / 18 maart 2013 om 16:30 uur

  Gerard Nijboer, waar haal jij vandaan dat Laura ooit contracten heeft getekend?
  Laura,s moeder was onder andere bij de aankomst in St. Maarten op diverse filmpjes te zien.
  En als je Laura een beetje beter volgt weet je dat Laura haar highschool diploma een paar maanden terug in Nieuwzeeland gehaald heeft. Nu is ze een opleiding duikmaster en kapiteins patent aan het doen.
  Alles bij elkaar heeft ze het dus behoorlijk veel verder geschopt als de meeste 17 jarige in Nederland.

 • Joop Mevissen

  10 jaren geleden / 18 maart 2013 om 21:18 uur

  @ Dick Dekker: Met alle respect, maar dan had Laura haar eigen documentaire maar moeten maken. Jillian (en haar team) heeft hard gewerkt om een prachtige film te maken vanuit HAAR zienswijze. Niet alleen zeilen laten zien maar meer het verhaal erachter, een metafoor van het leven zelf en de “coming of age” van Laura. Met vallen en opstaan. Misschien niet wat Laura in gedachte had, maar het is een keuze van de filmmaker en niemand anders. En om dan zo afgeserveerd te worden is niet netjes om het zachtjes uit te drukken. Begrijp me niet verkeerd, ik heb Laura altijd gesteund, en nog steeds, maar dit moest ik toch even zeggen.

 • Arno

  10 jaren geleden / 20 maart 2013 om 08:42 uur

  Het is inderdaad steeds hetzelfde met deze familie: contracten tekenen, beloftes doen, incasseren en het laten afweten. Ruzie met de uitgever van het boek (wel eerst coupons verkopen op de Hiswa en dan later klagen dat je nu ook nog een manuscript moet inleveren; vervolgens verdachtmakingen plaatsen op http://www.lauradekker.nl over De Alk), toezeggingen van donaties aan SeaShepherd waar we vervolgens niets meer over horen, ruzie met de maker van de film. Van haar opleiding is niets terecht gekomen (“de boot is nu even belangrijker dan leren” – dit met volledige steun van vader), ze is nooit begonnen aan de patentopleiding, heeft geen diploma behaald in Nieuw Zeeland en doet nu een cursus die haar leeftijdgenoten in hun schoolvakantie doen.

  Dit alles geeft de zeilsport het imago dat het een bezigheid is voor verwende mensen, die hun hobby dan ook nog bij voorkeur door een ander laten financieren.

 • Janik Otten

  10 jaren geleden / 20 maart 2013 om 10:11 uur

  Dick Dekker; dat is toch die man die zijn 16-jarige dochter de wereld rond stuurt terwijl hij weet dat ze psychisch niet in orde is. Die weet dat zijn dochter zichzelf verminkte? Misschien had hij zich daar wat drukker moeten maken. Maar wat lezen we; Laura is boos en neemt de Nieuw Zeelandse nationaliteit aan als er vragen over de leerplicht komen. De Dekker’s weten dus heel goed hoe ze de media moeten gebruiken als ze een spreekbuis nodig hebben. Maar als er vragen komen over het nakomen van afspraken, dan is de media met een hetze bezig.

 • Joop Mevissen

  10 jaren geleden / 20 maart 2013 om 22:40 uur

  @Janik: hier moet ik toch op reageren. Dat Laura toendertijd zichzelf verminkt heeft is tragisch genoeg, ze was hiertoe gedreven door Buro Jeugdzorg die haar dreigde uit huis te plaatsen. In de rechtszaak was de psychische toestand van Laura inderdaad een argument om de reis te verbieden, maar deze was dus veroorzaakt door Buro Jeugdzorg zelf! Die hele rechtszaak leek soms wel Kafka, het moet een hel geweest zijn.

  Maar goed, dat is oude koeien. Wat ik nu niet begrijp is het feit dat deze film nu juist een kans is voor Laura om positief in het nieuws te komen, ook al staat ze er misschien niet helemaal achter. De film was een hit op het SxSW festival, iedereen die hem heeft gezien is laaiend enthousiast. Op zijn minst zou ze Jillian (de filmmaakster) kunnen feliciteren en bedanken voor alle steun, ook al is ze niet 100% tevreden over de inhoud van de film.

 • Lucas Isaac

  9 jaren geleden / 29 juni 2013 om 21:56 uur

  Wat ik me afvraag is hoe het zover heeft kunnen komen dat Laura Dekker niet achter de film staat. Ik stel me voor dat je een contract tekent waarin je van alles vastlegt. Ik moet onwillekeurig denken aan bepaalde popsterren die ook samenwerken met producers, regisseurs (van video clips), dansgoreografen etc. en waarbij de artiest ook volledige controle over het eindprodukt heeft. Maar goed, misschien is dat iets wat je door schade en schande moet leren. en je kunt iemand van 16 niet vergelijken met iemand van pakweg 30. Maar aan de andere kant, het lijkt me toch niet zo ingewikkeld om contractueel vast te leggen dat je het laatste woord hebt bij de montage ed.

 • Jonathan

  9 jaren geleden / 4 januari 2014 om 20:46 uur

  Heb zojuist de trailer gezien van “Maidentrip” en zie toch veel beelden van de boot en de zee. Het weerlegt een beetje de kritiek die Laura heeft op de film en filmmaakster Jillian Schlesinger. Ik vraag mij af wat Laura doet als de film straks echt een internationaal succes wordt en nog grotere prijzen gaat winnen? Gaat ze het succes meemaken of blijft ze mokkend in Nieuw Zeeland?
  Ik ben benieuwd.

 • Mirjam

  9 jaren geleden / 22 maart 2014 om 00:38 uur

  @janikotten Wat betreft de “psychische toestand’ van Laura lijkt me, dat ze met zo een reis wel dik heeft aangetoond hoe ongelijk rechtbank en jeugdzorg waren. Ik weet niet of u wel eens een paar dagen alleen op een oceaan hebt gezeten, maar ik kan u verrzekeren dat je daar heel stabiel voor moet zijn. Laat staan voor de reis die zij heeft gemaakt. Petje af voor Laura!

 • Martin

  9 jaren geleden / 22 maart 2014 om 14:09 uur

  @DickDekker,ik snap niet waarom deze film in jullie ogen niet goed is, wat ik zie is haar camera beeld en soms wat extern materiaal. Hoe kan je hier niet achter staan? Ik, als zeiler, heb er van genoten en hulde aan de makers om er een goed verhaal van te maken. Maar het blijft kinderachtig om zo negatief te doen en afstand er van te nemen.

 • Harrie

  9 jaren geleden / 29 maart 2014 om 18:40 uur

  Wat een hoop Jeugdzorg-mensen hier. Geen leuk dossier om handen en tijd over?

 • Michel de Vries

  8 jaren geleden / 9 mei 2014 om 15:57 uur

  Wat een zuurpruimen hier. Ik weet weer precies waarom ik een jaar geleden definitief met m’n boot uit dit landje vertrokken ben. Hulde aan Laura en haar familie!

Berichtensectie gesloten.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X