Informatie voor de watersporter

Wetenschappelijk onderzoek op de Bark Europa naar Antarctica verstuurt om de zes seconden data per satelliet

PERSBERICHT
barkeuropaRotterdam – De driemaster Bark EUROPA zeilt naar het Witte Continent: Antarctica. Tegelijkertijd wordt er data verzamelt in de lucht en het oppervlaktewater van de Drake Passage en in de wateren van het Antarctisch Schiereiland. Deze data wordt gebruikt als aanvulling op een internationale database over het oceaanwater. De database wordt door wetenschappers van over de hele wereld gebruikt voor het onderzoek naar klimaatverandering. Speciale meetinstrumenten zijn door het Franse OceanoScientific  aan boord gebracht: De EUROPA bevaart gebieden die zelden bezocht worden door andere schepen.
Bark EUROPA
De driemaster is bijna de enige in haar soort. De bark EUROPA zeilt sinds 1994 over alle wereldzeeën en heeft de reputatie opgebouwd als een schip waarmee echt gezeild wordt. Een professionele bemanning van 14 en maximaal 48 gastbemanningsleden van alle leeftijden en nationaliteiten varen het schip. De routes die het schip zeilt zijn vaak minder bezocht. Het schip vormt op deze manier een uitstekend platform om het onderzoek naar het oceaanwater te implementeren. Daarnaast is de bemanning zeer begaan met het milieu en specifiek met de conditie van de oceanen waarop zij varen. De samenwerking met OceanoScientific® was daarom snel beklonken.
OceanoScientific
Het OceanoScientific programma is in 2005 opgericht in Frankrijk. Het eerste doel van dit project is het door oceaangaande (wedstrijd)schepen verzamelde oceaandata door te geven aan de internationale wetenschap. In samenwerking met internationale meteo – en oceanografische diensten zijn er een aantal projecten opgezet om kennis over klimaatverandering te delen. De basis van deze projecten blijft de in zee vergaarde data, vaak gemeten op de meest afgelegen plekken en routes.
Het schip optuigen
In januari 2013 zijn twee medewerkers van OceanoScientific aan boord gekomen van de Bark EUROPA om de specialistische apparatuur, het zogenaamde OSC-System, aan boord te brengen en installeren. Samen met de vaste bemanning is het net voor vertrek gelukt om alle apparatuur werkend te krijgen.
Terwijl het schip naar Antarctica vaart worden er een veelvoud aan variabelen in de lucht en oppervlaktewater gemeten. Elke zes seconden worden er 8 variabelen gemeten. De date die verzameld wordt gaat per satellietbericht naar de walstations voor meteorologie (Meteo- France) en oceanografie (IFREMER).
Gedurende de 800km oversteek van de Drake Passage naar het Antarctisch Schiereiland kan het behoorlijk tekeer gaan, maar het is een ideale plek om metingen te verrichten. Het gebied staat bekend om de oceaanstromingen van west naar oost: met ongeveer 180 miljoen kubieke meter debiet per seconde is het vergelijkbaar met het debiet van alle rivieren in de wereld bij elkaar opgeteld, maal 180!
Toekomstig onderzoek in de Furious Fifties
Al het onderzoeksmateriaal blijft aan boord tijdens de rest van het Antarcticaseizoen van de Bark EUROPA, maar ook daarna is het de bedoeling dat er data verzameld wordt. Het wordt dan tijd om metingen te verrichten in de Indische Oceaan. De Bark EUROPA vaart van Zuid –Afrika naar Australia en deze route leent zich uitstekend om onderzoek te doen naar de oceaan en de lucht. Al zeilend naar de 50 graden Zuid volgt het schip een van de oudste vaarroutes en beste routes voor dwarsgetuigde schepen. Een route waar niet veel ander scheepvaartverkeer te zien zal zijn.
Meer informatie www.barkeuropa.com en www.oceanoscientific.org

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht