Informatie voor de watersporter

Team JAJO op het podium in Scheveningen

Wie wordt de winnaar van de Ocean Race?

De Ocean Race is nog volop bezig. Een winnaar is nog niet bekend. Maar we kunnen wel vast vooruitkijken naar wie kans maakt en wie niet.

Twee vloten

Tijdens deze editie van de Ocean Race zijn er twee vloten. We hebben de ‘oude’ VOR65-boten en de Imoca-klasse. Twee verschillende types oceaanracers. De VOR65’s kennen we al van de afgelopen twee edities van de Ocean Race, toen nog onder sponsor Volvo. Nederland hield de Brunel in de vaart, een schip waarop Bouwe Bekking de schipper was en waarop veel jonge zeilers de opstap maakten naar het echte werk. Ook kennen we de VOR65’s van de schipbreuk van de Vestas-boot. Het schip belandde op de Indische Ocean op een rif, werd er in delen vanaf getrokken, gerepareerd en voer de editie erop weer mee. 

De andere vloot bestaat uit de Imoca-boten. Dit is de Open60 klasse waar de ontwerpers binnen bepaalde maten alles bijna mogen ontwerpen wat ze zelf willen. De Imoca-schepen zijn bedoeld voor het solozeilen, en dan met name in de beruchte Vendée Globe, de non-stop-race-rond-de wereld voor solozeilers. Ze zijn voorzien van draagvleugels die de romp deels uit het water tillen waardoor de snelheid enorm op kan lopen. De rompen mogen niet helemaal uit het water, de roeren en de spiegel blijven erin. Dit is een van de regels om de boten nog enigszins betaalbaar te houden. 

Niet allemaal rond de wereld

Deze editie van ’22-’23 zeilen de VOR65-teams niet de hele wereld rond. Deze race werd gepland in de tijd net na corona. Havensteden in Nieuw-Zeeland en Australië durfden nog geen stopover toe te zeggen. Hierdoor werden potentiële sponsors huiverig om geld in een boot te steken. Met de budgetten sterk onder druk werd daarom besloten om de VOR65’s een eerste en enkele laatste etappes te laten varen. In de tussentijd werd er gecharterd (varen met gasten) of lagen de schepen aan de kade. 

De Imoca’s voeren wel de wereld rond. Om het probleem met Australië en Nieuw-Zeeland op te lossen, gingen de deelnemers akkoord met het inlassen van een monsteretappe. Ze voeren van Kaapstad in een keer via Kaap Hoorn naar Brazilië.

Pitstop

Deze week was de Nederlandse stopover van de Ocean Race. Het was een ‘pitstop’, want de boten bleven maar vier dagen in Scheveningen. Op de donderdag 15 juni vetrokken ze voor de aller-laatste etappe naar Genua. Was het in de vorige editie spannend tot twintig minuten voor de Haagse eindstreep, drie teams kwamen met een gelijk aantal punten op de finish af stormen, dit jaar is er iets minder spektakel.

Favoriet Ocean Race

Bij de VOR65’s is het team van schipper Pablo Arrarte de absolute favoriet. Bij de twee gezeilde etappes en de twee havenraces was het het WindWhisper Racing Team dat de lakens uitdeelde. De rode boot wist tot nu toe bij elke krachtmeting als eerste over de finish te gaan. Toch kan er nog van alles gebeuren. De voorsprong van WindWhisper (12 punten) bedraagt 3 punten op Team JAJO (9 punten). De winnaar van de derde en laatste etappe krijgt weer 6 punten, de nummer 2 krijgt er 5 en de laatste 1 punt. Wie niet finisht, krijgt geen enkel punt. Dus stel dat het Nederlandse Team JAJO wint en WindWhisper eindigt als 4e, dan hebben ze beide 15 punten. Dan tellen de havenraces en wint WindWhisper alsnog.

Op de derde plaats vinden we het Austrian Ocean Racing team by Genova met schipper Gerwin Janssen (7 punten). Zij kunnen ook nog winnen. Maar dan moeten Whisper en Jajo het wel erg slecht doen. 

Nieuwe leider

In de Imoca-klasse is het minder spannend. Hier staat 11th Hour Racing Team aan de leiding met 33 punten. We zien dat het team van Charlie Enright sterk is gegroeid in de wedstrijd. De zeilers wonnen de laatste twee etappes en hebben daarmee de leiding overgenomen van het Franse Team Holcim – PRB [spreek uit als Holsiem]. Aan het begin van de race leek het Franse team onverslaanbaar, maar in de etappe naar Newport brak de mast. In Newport ging vervolgens Holcim schipper Kevin Escoffier buiten zijn boekje, op een feest misdroeg hij zich dusdanig dat de race-organisatie hem naar huis stuurde. 

Bij de Imoca’s zijn nog vijf punten te verdienen. Team Malizia met de Nederlandse populaire zeilster Rosalin Kuiper staat met 27 punten op de derde plaats. Biotherm (19 punten) kan ze niet meer inhalen. Ook is voor Malizia de eerste plaats buiten bereik. Het verschil met Holcim (31 punten) is 4 plekken. Gezien de goede zeilkwaliteiten van Benjamin Schwartz, de vervanger van Escoffier, kan dit alleen als Holcim averij oploopt. Mocht Schwartz als eerste over de lijn gaan en op een totaalscore van 36 komen, dan moet 11th Hour Racing Team vierde of slechter finishen. Ook hier is dat geen aannemelijk scenario.

Winnaar Ocean Race?

We zien dus bij de VOR65’s een duidelijk dominant team en alles wijst erop dat WindWhisper Racing Team zal gaan winnen. Deze overwinning heeft een Nederlands tintje, want aan boord zien we Arianne van de Loosdrecht die zich kiplekker voelt in het team. 

\Bij de Imoca-boten heeft Team Holcim PRB de leiding in het klassement over moeten dragen aan 11th Hour Racing Team. Alles duidt erop dat zij hun winnende serie zullen voortzetten en daarmee ook de eindoverwinning pakken en dus winnaar worden van deze Ocean Race. Maar het is zeilen, een sport met talloze factoren waarvan geluk zeker geen onbelangrijke. Om als eerste te finishen moet je eerst finishen. To finish first, you first have to finish!

UPDATE: Team JAJO wist in de laatste havenrace WindWhisper voor het eerst te verslaan. Het Nederlandse team werd eerste voor de kust van Scheveningen, WhindWhisper finishte als tweede.

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht