Informatie voor de watersporter

Wildwaterkanoën

Wildwaterkanoën: iets voor jou?

Wildwaterkanoën en kanopolo zijn voor de sportieve kanoërs die houden van een uitdaging. De gebruikte kano’s zijn kort, zeer wendbaar en kunnen tegen een stootje. Want dat is wat er gebeurt, in een wildwaterbaan of tijdens een kanopolo-wedstrijd krijgen de bootjes soms flinke klappen. 

Eerder hadden we het over de oudste kano uit het Drentse Pesse en ook over de nieuwste kano’s met strakke opblaasbare wanden. Allemaal kano’s om tochtjes mee te maken op vlak water. Maar er zijn ook kanoërs, die willen meer dan peddelen over een rustig vaartje met riet langs de oevers. Steeds meer watersporters zijn op zoek naar actie! Zoals wildwaterkanoën op een ruig stromende rivier vol rotsen en versnellingen. Of wat dacht je van een bizarre sport als kano-polo?

Wildwaterkanoën

De naam zegt al genoeg, dit is kanoën in wild stromend water met alle thrills die daarbij horen. Wat kan er fout gaan met wildwaterkanoën? Je moet je enerzijds overgeven aan de stroom en anderzijds proberen controle te houden over je koers. Raak je de controle kwijt, dan kun je omslaan. Geoefende kanoërs kunnen weer rechtop komen maar dit vergt wel oefening. Als dat niet lukt, moet je zo snel mogelijk uit de kano zien te komen. Dan komt het volgende gevaar: rotsen. Het wild stromende water kan je tegen een rots smijten. Daarom dragen wildwaterkanoërs altijd een helm en soms een beschermvest. Het bergwater is vaak erg koud. Daar kan een wetsuit tegen helpen.

Gradaties van gevaar

Wildwaterbanen zijn ingedeeld in zes categorieën naar de internationale moeilijkheidsschaal voor rivieren. De eerste categorie is Makkelijk, kleine golven, duidelijke doorvaart en geen hinderlijke obstakels. Onder categorie twee (Medium) stroomt het water wel sneller maar er zijn nog geen gevaarlijke golven of obstakels. Dat is wel anders bij de derde categorie (Moeilijk). Op ‘wildwater drie’ moet je goed je eigen koers kunnen varen. Er zijn grote golven, onregelmatigheden en stenen. Hierdoor ontstaan stroomversnellingen. 

Voor wildwaterspecialisten

Bij de volgende moeilijkheidsgraad (categorie vier, ‘behoorlijk moeilijk’) hebben we lange stroomversnellingen, gevaarlijke stenen, keerwaters waarin lucht naar boven komt (zak je in weg). Ga je een stuk van de vierde categorie kanoën, dan moet je het traject eerst verkennen vanaf de wal, zodat je weet wat je te wachten staat. 

‘Alle voorzorgsmaatregelen’

De ‘Uiterst Moeilijke’ (cat. vijf) stukken wildwater kennen grote vervallen, watervallen dus. De stroomversnellingen zijn gevaarlijk en volgen elkaar bijna onafgebroken op. Hier moeten alle mogelijke voorzorgsmaatregelen worden getroffen.

Grenzen van het onmogelijke

Tenslotte is de categorie zes de aanduiding voor wildwater dat het predicaat onbevaarbaar of levensgevaarlijk krijgt. De stroomsnelheid is erg hoog waardoor de golven ook zeer moeilijk bevaarbaar worden. ‘Voor mensen die de grens van het onmogelijke willen verleggen.’

Wildwaterwedstrijden

Sinds de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona is kanoslalom een olympische sport. De naam zegt het al, door te slalommen moet je op stromend door een aantal poortjes varen. Het raken van de poortjes levert strafpunten op en de tijd telt.

Andere, niet Olympische-, wedstrijden zijn de afvaart en freestyle. Bij afvaart-wedstrijden moet je een riviertraject gewoon zo rap mogelijk afleggen. Freestylen focust meer op moeilijke moves zoals ‘cartwheels’ en salto’s. 

Door hun ronde vorm en stompe boeg zijn wildwaterkano’s vooral erg goed wendbaar. Bovendien zijn ze stevig gebouwd vanwege het wilde water. Bij freestyle-kajaks is de ronde vorm tot in het extreme doorgevoerd. 

Kanopolo, ruig spelletje

Bij kanopolo spelen twee teams van vijf kanoërs in een afgezet stuk water met twee doelen een wedstrijd. De regels zijn simpel: wie het meest scoort wint. Hoewel je elkaar niet om mag duwen gaat het er ruig aan toe in de baan. Kano’s botsen en varen over elkaar heen. Toch is de sfeer uiterst sportief op het water. Nederland kent meer dan dertig verenigingen waar kanopolo wordt gespeeld, ze bevinden zich door het hele land. De sport wordt al dertig jaar in Nederland gespeeld.

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht