Informatie voor de watersporter

WinGPS 5 leest nu ook S57-Vectorkaarten, zowel ENC-zeekaarten als in Duitsland verplichte IENC-binnenwaterkaarten

PERSBERICHT
Heeg – Stentec verwacht deze maand naast hybride- en rasterkaarten nu ook S57-vectorkaarten te ondersteunen in WinGPS-navigatiesoftware voor PC. Dit betreft zowel ENC-zeekaarten als IENC-binnenwaterkaarten zoals beschikbaar voor Europa en de VS (Inland Electronic Navigation Charts). Gratis IEN’s zijn te downloaden via de binnenvaartwebsite van Rijkswaterstaat, vaarweginformatie.nl.

Detail voorbeeld van een ‘RWS IENC De Waal’ in WinGPS 5 Voyager.

WinGPS is een Nederlands navigatieprogramma en routeplanner voor de plezier- en beroepsvaart. Dat WinGPS nu ook ENC-kaarten gaat ondersteunen is voor Stentec, watersporters en binnenvaartschippers een belangrijke stap. Hiermee wordt voldaan aan de verplichting van de nieuwe Duitse wet om IENC te gebruiken op de Duitse snel-vaarwegen, zoals gedefinieerd door de WSV (Wasserstraßen- und Schifffahrtsverwaltung des Bundes). De WSV heeft al toegezegd om WinGPS op te nemen in de aangepaste lijst van toegestane programma’s, welke dit najaar op ELWIS wordt geplaatst (Elektronischer Wasserstraßen Informationsservice für die Sport- und Berufsschiffahrt).
WinGPS ondersteunt daarbij voorlopig alleen de zgn. IENC-Informatiemode. Verwacht wordt om in 2019 ook radaroverlay te kunnen ondersteunen, waarmee in principe ook aan de IENC-Navigatiemode eisen zou kunnen worden voldaan. Een groot voordeel is dat de vectorkaarten kunnen worden gecombineerd met de bestaande hybride kaarten en het waterwegennetwerk.
Voor S57-kaarten, waar de diepte goed gedefinieerd is (dit is nu nog niet overal het geval), kan het veilige vaarwater voor de diepgang van het schip met lichte kleuren op de kaart worden weergegeven. In de toekomst kan dit zelfs op de rivieren met de waterstand per kaartdeel worden aangestuurd. Een experiment is nu gaande met een nog beperkt aantal binnenvaartschepen (Het CoVadem-project van RWS, zie https://www.covadem.org/ ). Stentec is voornemens deze informatie te gaan ondersteunen zodra deze openbaar wordt.
De ondersteuning van zowel vector- als rasterkaarten maakt het Stentec mogelijk om het beste van beide werelden te combineren voor veiligere en slimmere (lees: makkelijker te bedienen) navigatiesystemen aan boord. De integratie van Stentec meest gedetailleerde waterwegennetwerk maakt naast routeplanning in de toekomst ook veilig (semi-)autonoom varen mogelijk.
Over Stentec:
Stentec is al jaren de toonaangevende Nederlandse ontwikkelaar van navigatiesoftware en digitale waterkaarten. Met innovatie software en service biedt Stentec een complete oplossing voor aan boord inclusief GPS- en AIS-ontvangers. Gewoon op de laptop of de navigatie-PC aan boord. Veiligheid en gebruikersgemak staan daarbij voorop.
Voor de pleziervaart werden de afgelopen 20 jaar digitale kaarten ontwikkeld in rasterformat. Deze werden voorzien van een uitgebreide, makkelijk te updaten, waypointdatabase voor o.a. betonning en jachthavens. Vanaf 1999 onderhoudt Stentec regelmatige online updateservice voor de DKW1800-serie (digitale waterkaart voor IJsselmeer, Wadden, Zeeland, Noordzeekust) en sinds enkele jaren is er zelfs een wekelijkse updateservice.
Meer informatie www.stentec.com en gratis IEN’s kaarten op www.vaarweginformatie.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht