windverwachting

Winnaar Vendée Globe zelf eindverantwoordelijk voor de bouw van 30 meter lange vliegende trimaran

Lorient (Frankrijk) – De jonge François Gabart (32), winnaar van de laatste Vendée Globe (2012-13), de zwaarste zeilwedstrijd ter wereld (een solo non-stop wereldomzeiling) werkt op de CDK-werf in Zuid-Bretagne aan een nieuwe trimaran. En niet zo maar één. Het betreft een 30 meter lange racemachine, die letterlijk over het water moet vliegen.

macif_trimaran

Op dezelfde werf is eerder Spindrift II omgebouwd. Er zijn maar weinig werven die gevaarten als dit nieuwe wapen van 30 x 23 meter (met een mast van 36 meter) aankunnen. Aan het project werken sinds anderhalf jaar zo’n 20-50 mensen.

Voorjaar 2015 – François Gabart ontvangt bezoekers in de hoofddrijver van  #trimaranMACIF. (foto:   Alexis Courcoux / Macif)
Voorjaar 2015 –François Gabart ontvangt bezoekers in de hoofddrijver van #trimaranMACIF. (foto: Alexis Courcoux / Macif)
Gabart heeft een technische achtergrond en is zelf manager van het project voor zijn vaste sponsor verzekeraar MACIF. Hij coördineert de ploegen en werkzaamheden eigenhandig. “Het zelf bouwen van een boot is net zo’n uitdaging als het varen. Het kunnen bedenken en ontwerpen maakt voor mij deel uit van het beroep van professioneel zeiler. Je krijgt niet elke dag de kans, het is een voorrecht zo’n onderneming te mogen leiden.”

François Gabart droomt van een solorace rond de wereld met dit reusachtige type ‘Ultimes’. Er is veel ontwikkeling in dit type boot. Er zijn straks drie nieuwe vergelijkbare boten en er lopen nog andere projecten. “Vergeet niet dat iedereen droomde van de Vendée Globe, en toch bestaat de wedstrijd nog maar 25 jaar. De ontwikkelingen zijn enorm. Je kunt je echt afvragen, hoe de zeilsport er over tien jaar uit zal zien.” Gabart’s ultieme trimaran wordt deze zomer te water gelaten. (Nauticlink, Le Point, www.francoisgabart.com)

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X