Informatie voor de watersporter

Winterse zeil-Elfstedentocht ondanks avondklok

“Ja, de avondklok gooide wel even roet in het eten. Hoewel we wilden toch niet in het donker doorzeilen.”, zegt Rinke Bergsma. “Maar we hebben een oplossing gevonden, we kunnen overnachten in Ut Sailhus van Stichting Sailwise. Elke avond worden we opgehaald en de volgende dag weer afgezet bij de boot.” Suzan Huppes, Tim van Haalen, Lotte Spaargaren en Rinke Bergsma zijn vanuit Akkrum gestart met een klassieke ronde langs alle elf Friese steden.

Suzan, Tim, Lotte en Rinke zijn watersporters in hart en nieren. Ze leven op en van het water. Het viertal heeft niet alleen zin in een avontuur, ze willen ook aandacht vragen voor Stichting Sailwise, een organisatie die zich inzet om gehandicapte mensen te laten genieten van het zeilen. Rinke: “Als ik aan het varen ben in Friesland dan zie ik altijd de Beatrix varen. De brede catamaran die toegankelijk is voor rolstoelen. Het zien varen van de Beatrix hoort er gewoon bij, onderdeel van het landschap. Maar wat ze doen vind ik ontzettend goed. Daarom zijn we deze uitdaging aan gegaan, om aandacht te vragen voor Stichting Sailwise, onder andere eigenaar van de Beatrix.

Het viertal wil de hele route van de elfstedentocht afleggen met de Volkswagen Golf onder de boten, de Polyvalk met dubbele bodem en strijkbare mast. Deze strijkbare mast is geen overbodige luxe, van de 130 bruggen die ze tegenkomen zal het grootste deel niet worden bediend. Ook is er een buitenboordmotor mee. Niet om aan te zetten op de indewindse rakken, bij wind tegen wordt er of gekruist of gejaagd, maar voor de veiligheid op grote wateren zoals het Prinses Margrietkanaal. Het is zelfs verplicht om hier een motor standby te hebben.

De zeilers hopen €5 euro per persoon per kilometer op te halen voor SailWise. Op de donatiepagina is te zien dat ze nu al bijna een kwart van het streefbedrag van € 4600 hebben opgehaald. Op vrijdagochtend 29 januari start de tocht en deze moet de zondag erop klaar zijn.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht