Informatie voor de watersporter

WK Zeilen: Get Ready for the Best

De organisatie van het Allianz WK Zeilen, Wind- en kitefoilen heeft de media, in meer detail geïnformeerd over dit grootste topsportevenement ooit in de Hofstad. Het centrale thema van dit Wereldkampioenschap is: ‘Get Ready for the Best’. Dat geldt niet alleen voor de bijna 1.200 deelnemers, maar ook voor de stad, voor Scheveningen, voor de 400 mensen van de organisatie, de wedstrijdleiding en voor de bijna 600 vrijwilligers.

Groots mondiaal toernooi

Co-toernooidirecteur Annemiek Bekkering, zelf winnaar van de vorige editie van dit mondiale toernooi in 2018, kwam eerst aan het woord. Tweevoudig wereldkampioen Bekkering beëindigde haar topsportcarrière met een bronzen olympische medaille in 2021. Op dit moment is de ex-topsporter manager van het Sailing Innovation Centre in Den Haag en zij is bijzonder trots om samen met Dorian van Rijsselberghe toernooidirecteur te zijn van dit prestigieuze evenement. De toernooidirecteur sprak over een groots topsporttoernooi, waarin werelds beste zeilers, windsurfers en kitefoilers naar Den Haag komen om de krachten met elkaar te meten.

Vier jaar voorbereidingstijd

Sailing manager Ilse Jansen vertelde over de bijna vier jaar voorbereidingstijd, de 1.200 deelnemers en de honderden olympische raceboten. Jansen verduidelijkte waar deze raceboten, de deelnemers en hun coaches allemaal worden gehuisvest en gaf een toelichting over de zeven olympische wedstrijdbanen op de Noordzee. Uiteraard kwamen ook de twee banen op het Braassemermeer voor de parazeilers aan bod. Tot slot gaf Jansen een korte samenvatting van de bewonersbijeenkomsten die georganiseerd zijn met de bewoners die wonen in gebieden die aan het evenemententerrein grenzen.

Loftrompet

Arno van Gerven, directeur van het Watersportverbond gaf daarna een toelichting op het belang van zo een zichtbaar en inclusief evenement in eigen land. Maar Van Gerven benadrukte ook het belang van de maatschappelijke programma’s die  georganiseerd worden; van Optimist on Tour tot Powerkite klassen tot Surfclinics. Van Gerven stak de loftrompet af over de gemeente Den Haag, dat als stad niet alleen gelooft in dit WK, maar tevens de thuishaven is van de Nationale Selectie. Maar dit alles zou, volgens van Gerven, niet mogelijk zijn geweest zonder de betrokken watersportverenigingen die deels de organisatie van de vele wedstrijden op zich nemen en al jaren bezig zijn met ‘Get Ready for the Best’.

NOS Sport live medalraces op TV bij Nederlandse kanshebbers

Het Wereldkampioenschap wordt in vele landen over de hele wereld uitgezonden. De productie ervan ligt in handen van World Sailing, de internationale sportbond. NOS Sport is van plan veel aandacht te geven aan dit WK, onder andere in het verlengde sportjournaal, dat voor deze zomer gepland staat. De voorlopige planning luidt als volgt:

TV

•      Dagelijks aandacht in verlengd sportjournaal

•      In het weekend de medalraces bij Nederlandse kanshebbers live op TV 

Online live

•      Alle medalraces met Nederlandse kanshebbers via  livestream

•      Medalraces van de Nederlandse Para zeilers via livestream     

Radio

•      Dagelijks aandacht in NOS Langs de lijn en omstreken

•      Op zondag flitsen van medalraces in middaguitzending.

Online

•      Aandacht op de site van de NOS en NOS social media.

Engelstalige WK-podcast

Het evenement heeft ook een eigen Engelstalige podcast, powered by Allianz, met gasten zoals; Chef de Mission Pieter van den Hoogenband, Olympisch Kampioen Kiran Badloe, sportief directeur van de Dutch Grand Prix Jan Lammers, Wereldkampioen Odile van Aanholt, directeur Watersportverbond Arno van Gerven, vijfvoudig  paralympisch kampioen Alexandra Rickham (tevens hoofd sustainability bij de World Sailing), wethouder Hilbert Bredemeijer, TeamGBR 49er atleet James Peters en meervoudig wereld- en olympisch kampioen Marit Bouwmeester.

In deze podcast geven de gasten onder leiding van gespreksleider en sportjournalist Chris Wobben antwoord op wat dat dan is: Get Ready for the Best en hoe je dat doet. De vier afleveringen worden gelanceerd op 4 juli en zijn onder andere te beluisteren op het Spotify-kanaal van Audiohuis en op de social kanalen van het evenement, World Sailing en het Watersportverbond.

Nederlandse deelnemers Team Allianz

Namens Team Allianz, de Nationale Selectie van het Watersportverbond, hebben 27 sporters (23 teams), zich geplaatst voor het WK.

Daarnaast zijn er 17 sporters die meedoen buiten de nationale selectie. Sara Wennekes is hiervan de enige met een A-Status, die ook geplaatst is voor het olympisch testevent van 8 tot en met 16 juni in Marseille.

Voor meer informatie: allianzsailingworlds.com

Foto: Allianz Sailing World Championships 2023

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht