Informatie voor de watersporter

Woede in Leiden om forse verhoging havengeld voor bedrijfsvaartuigen, historisch of niet

LEIDEN – Ondernemers in Leiden noemen de voorgenomen verhoging van de havengelden voor bedrijfsvaartuigen in de stad belachelijk. In een brandbrief aan burgmeester en wethouders schrijven Leidse reders, onder wie Sjaak Veringa van rederij Oude Rijn en Koene Parmentier van Schuitje Vaart, dat veel eigenaars van historische en beeldbepalende boten in grote problemen komen als die verhoging doorgaat. Vertegenwoordigers van de Historische Haven en Stichting Industrieel Erfgoed Leiden delen die mening.

De verhoging zou volgens de briefschrijvers betekenen dat een eigenaar van een bedrijfsvaartuig van 30 bij 5 meter en 190 ton, die voorheen 158 euro betaalde, in de toekomst 2700 euro of meer kwijt is. ,,Een belachelijke prijsverhoging van 1700 procent’’, menen de verontruste eigenaars, die rondvaarten door en rond Leiden organiseren.

Volgens de bezwaarmakers is de verhoging van het havengeld voor de meeste booteigenaars een grove aanslag op hun beurs. ,,Voor sommigen, met een kleine boot met een hoge omzet, maakt het niet zo veel uit. Echter een groot aantal ondernemers met (meest historische) bedrijfsvaartuigen in het Leidse havengebied komt met het voorgestelde tariefstelsel in de problemen.’’ (Leidsch Dagblad)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht