Informatie voor de watersporter

Women’s America’s Cup en Youth America’s Cup campagne DutchSail ontvangt 60 aanmeldingen

DutchSail heeft maar liefst 60 aanmeldingen (29 vrouwen en 31 mannen) binnengekregen van enthousiaste zeilers voor haar Women’s America’s Cup en Youth America’s Cup campagne. Coaches Bes en Postma starten de voorbereiding voorlopig met deze gehele groep en zullen de selectie in de komende maanden terugbrengen naar uiteindelijk twee teams van zes zeilers, waarvan er per race vier in de boot plaatsnemen. Beide evenementen vinden achtereenvolgens in Barcelona plaats in het najaar van 2024, tegelijkertijd met de 37e editie van de America’s Cup.

High performance zeilen leeft in Nederland
“We zijn als DutchSail verheugd met het aantal maar vooral met de kwaliteit van de aanmeldingen. Het high performance zeilen leeft en is breder dan we met zijn allen vaak denken.” Aldus Sander van der Borch, namens DutchSail operationeel verantwoordelijk voor beide campagnes.

Coach Pieter-Jan Postma: “We hebben hele diverse aanmeldingen ontvangen. Van HAVO en VWO-scholieren t/m studenten informatiekunde, maritieme techniek en computer science. Ook de zeilachtergronden en ervaringen lopen behoorlijk uiteen, van RS500 zeilers en windfoilers t/m oceaanzeilers en zelfs Olympische medaillewinnaars.”

Coach Annemieke Bes: “Alle 60 aanmeldingen zijn van een dusdanig niveau, dat we eenieder een kans willen geven. Als DutchSail en als coaches van deze campagnes willen wij de zeilers beter leren kennen daar gaan we de komende tijd voor gebruiken. Zo staat er voor het tweede weekend van juni allereerst een kennismaking op het water gepland. Hiervoor zullen we de J/70’s van de KNZ&RV gebruiken, samen met de KRZV ‘De Maas’ de verenigingen waarvoor we ook zeilen. Daarnaast krijgen alle aanmeldingen de kans om binnen DutchSail foilervaring op te doen in één van de zes WASZP-en die ook gebruikt worden voor de DutchSail Foiling Academy.”

AC-40 vraagt wat anders van zeilers
Postma: “Het doel van deze aanpak is om in deze fase de pool zeilers nog zo groot mogelijk te houden. Het niveauverschil op papier is in eerste instantie wellicht aanzienlijk maar het zeilen in de AC-40’s vraagt straks wat anders van de zeilers dan dat ze gewend zijn. We zullen, nu we met de zeilers aan de slag gaan, dus ook heel erg kijken naar hoe ze zich ontwikkelen als zeilers en als persoon.  Hoe goed kunnen ze anticiperen op nieuwe situaties en informatie. Hoe goed zijn ze in staat om te communiceren.”

Postma vervolgt en trekt de vergelijking met een Formule 1 coureur. “Je kan het zeilen van de AC-40’s zien als het besturen van een F1 bolide. Niet alleen de snelheid ligt heel hoog maar de techniek is ook dusdanig complex dat alleen goed sturen, of zeilen zo je wilt, niet voldoende is. Wie kan er het best terugkoppelen aan het team wat hij voelt, ziet en ervaart als hij aan het zeilen is. Een zeker in deze boten technisch complex vraagstuk. Maar wel superbelangrijk om zo te komen tot de ideale setup in de boot.”

Bes: “Die vraag kunnen we nu op basis van alleen een online aanmelding niet beantwoorden. Daarom willen en gaan we met deze zestig gemotiveerde zeilers aan de slag. Allemaal met één gemeenschappelijk doel: we willen volgend jaar in Barcelona de vier beste Nederlandse zeilers per categorie, women en youth, in de boot hebben zitten.

Bekende namen tussen aanmeldingen
Onder de aanmeldingen een aantal bekende en in het oog springende namen zoals Team Allianz zeilers: Annette Duetz, Odile van Aanholt, Mirthe Akkerman, Maxime Jonker, Bart Lambriex en Paul Hameeteman. Maar ook Elliot Savelon en Ismene Usman, afgelopen jaar in de 69F kampioen in de Youth Foiling Gold Cup met Team DutchSail – JAJO. Daarnaast veel jong en ambitieus talent maar bijvoorbeeld ook tweevoudig wereldkampioen en winnares van Olympisch brons Annemiek Bekkering en Ocean race zeilsters Arianne van de Loosdrecht en Laura van Veen.

Voor meer informatie: Dutchsail.com

Foto: Sander van der Borch / DutchSail

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht