Informatie voor de watersporter

World Sailing Awards 2018 nominaties voor zeilster Carolijn Brouwer en windsurfer Dorian van Rijsselberghe

PERSBERICHT
Amsterdam – Volvo Ocean Race winnares Carolijn Brouwer en wereldkampioen RS:X windsurfen Dorian van Rijsselberghe zijn door de internationale zeilfederatie beide genomineerd voor de titel wereldzeiler van het jaar. Voor Van Rijsselberghe is het zijn eerste nominatie, Carolijn Brouwer won de titel twintig jaar geleden al eens. De winnaars in de categorie man en vrouw worden op 30 oktober aanstaande in Florida, USA, bekend gemaakt.

Foto: Dongfeng / Watersportverbond
Elf genomineerde in twee categorieën
In totaal heeft World Sailing een elftal sporters genomineerd voor de 2018 Rolex World Sailor of the Year award. De sporters die genomineerd zijn, zijn de creme de la creme van het internationale zeilen en vertegenwoordigen met kiteboarders, offshore-racers en sporters uit de olympische klassen het gehele spectrum:
Vrouwen
Carolijn Brouwer (NED) & Marie Riou (FRA) – winnaars Volvo Ocean Race
Caterina Banti (ITA) – wereldkampioen Nacra17
Daniela Moroz (USA) – wereldkampioen Formula Kiteboarding
Wendy Tuck (AUS) – winnende schipper Clipper Round the World Race
Mannen
Dorian van Rijsselberghe (NED) – wereldkampioen RS:X windsurfen
Charles Caudrelier (FRA) – winnende schipper Volvo Ocean Race 2017-18
Sime en Mihovil Fantela (CRO) – wereldkampioen 49er
Pavlos Kontides (CYP) – wereldkampioen Laser
Ruggero Tita (ITA) – wereldkampioen Nacra17
Van Rijsselberghe vereerd en verrast
Dorian van Rijsselberghe pakte dit jaar in het Deense Aarhus voor de tweede keer in zijn carriére de wereldtitel in de RS:X klasse. Voor de tweevoudig olympisch kampioen is het echter pas zijn eerste nominatie als wereldzeiler van het jaar. Hij reageerde dan ook verrast op de mededeling van de internationale zeilfederatie.
Van Rijsselberghe: “Ik ben vereerd en eerlijk gezegd ook wel verrast. Ik ben nog nooit eerder genomineerd geweest voor de titel beste zeiler van de wereld. Ik ben ook nooit zo bezig met nominaties, verkiezingen en titels. Ik doe mijn sport omdat ik ervan hou en het proces naar een prestatie geweldig vindt, wat andere mensen van mij vinden vind ik minder belangrijk. Dat neemt niet weg dat ik het een hele eer vindt om genomineerd te zijn. Het was een zwaar jaar, een jaar waarin we moeilijke keuzes hebben gemaakt. Uiteindelijk stonden we er weer op het WK, het moment dat het moest. Dat het gewaardeerd wordt met deze nominatie is mooi meegenomen.”
Juryrapport: Goedlachse windsurfer, icoon in windsurf sport
In de toelichting sprak de jury onder meer haar waardering uit voor de manier waarop de 29-jarige Texelaar net als op de Olympische Spelen van London 2012 en Rio 2016 al voor de afsluitende medalrace de strijd wist te beslissen. De altijd goedlachse Dorian van Rijsselberghe breidde door deze titel zijn imposante windsurf erfenis verder uit.
‘Dorian van Rijsselberghe (NED)
Never without a smile on his face, the Nederland’ Dorian van Rijsselberghe further enhanced his RS:X windsurfing legacy at the Hempel Sailing World Championships. The Dutchman had a series of up and down results leading up to Aarhus but, as he does so often, he turned on the style and found an edge over his opponents to claim gold.
Like many of his would-be title rivals, the 29-year-old double Olympic champion only won two races, but his consistency was unmatched. Only once in the 12 races leading to the Medal Race did he finish out of the top 10. Ahead of the final race, he could not be caught, an achievement he’s also managed on two previous occasions – at the London 2012 and Rio 2016 Olympic Games.‘

Brouwer kan 20 jaar na dato opnieuw beste zeiler van de wereld worden.
Voor Volvo Ocean Race winnares Carolijn Brouwer kan het de tweede keer zijn dat ze s’ werelds beste zeilster wordt. Brouwer won de titel in 1998 al eens voor haar prestaties in de destijds Olympische Europe-klasse (o.a. wereldkampioen).
Brouwer: “Twintig jaar geleden won ik de prijs voor het eerst als solo zeilster dat ik de titel nu opnieuw kan winnen als oceaan zeilster is fantastisch! Het toont aan hoe veelzijdig de zeilsport is en hoe ik me door de jaren heen heb kunnen ontwikkelen van solist tot teamplayer.”
Brouwer ziet haar nominatie dan ook voornamelijk als erkenning voor de met het Dongfeng Race Team geleverde teamprestatie. Brouwer: “Het mooiste blijft dat we de winst in de Volvo Ocean Race als Dongfeng Race Team met zijn alle samen hebben gedaan. Dat Marie en ik als zeilsters, de eerste vrouwen zijn die de Volvo Ocean Race daardoor gewonnen hebben is mooi meegenomen. Voor mij is dat nooit een doel op zich geweest. Ik wilde die race winnen. Niet omdat ik een vrouw ben maar omdat ik van het spelletje hou en de beste wil zijn samen met mijn team!”
Ondanks dat het voor Brouwer zelf geen item is geweest, beseft de in Australië woonachtige zeilster wel dat ze mogelijk een voorbeeldrol kan spelen. Brouwer: “Dat er nu meisjes zijn die in Nederland op de plassen zeilen of die net zijn begonnen met het oceaan zeilen en die ons als voorbeeld zien is gaaf. Ik vind het geweldig om te horen dat wij voor bepaalde meiden hebben laten zien dat het kan en dat ze door onze prestaties nu weten dat het niet langer een droom is. Dat het competitief meedoen in het oceaan zeilen daadwerkelijk mogelijk is.”
Juryrapport: Brouwer en Riou krachtig vrouwelijk duo in ocean race
Brouwer is als duo genomineerd samen met haar Franse teamgenoot Marie Riou. De jury sprak haar waardering uit voor de bijdrage van beide dames.
‘Carolijn Brouwer (NED) / Marie Riou (FRA)
With female representation on all seven Volvo Ocean Race teams competing in the 2017-18 edition, it was inevitable that a first female winner of the gruelling race would be crowned. But no one could have ever predicted the drama that unfolded to decide the winner.
Ahead of the race, Dongfeng Race Team’s Carolijn Brouwer (NED) and Marie Riou (FRA) were at the opposite ends of the spectrum. Brouwer was an experienced offshore racer with two Volvo Ocean Race editions completed, whereas Riou was a two-time Olympian in Match Racing and the Nacra17.
The two came together and worked in unison, making brave and bold decisions when they mattered.
On the winner-takes-all 970-mile drag race from Gothenburg, Sweden to The Hague, The Nederland, Dongfeng Race Team made the right call to move inshore and take a narrow leg win to seal the Volvo Ocean Race title.’

Uitslag wereldzeiler van het jaar op 30 oktober
Op maandag 15 oktober kan het publiek stemmen via de website van World Sailing. Deze stemmen zullen voor 30% meetellen in de einduitslag, de stemming van de nationale bonden bepaalt de overige 70%. De uitslag van de wereldzeiler van het jaar verkiezing zal bekend worden gemaakt op dinsdag 30 oktober tijdens de World Sailing Awards Ceremony in Sarasota, Florida, USA.
Meer informatie en hoe te stemmen op www.sailing.org

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht