Informatie voor de watersporter

‘Wylde Swan’-kapitein Ruth Giesen: “Men gelooft niet direct dat ik de kapitein ben”

Akkrum – Het Friese tallship Wylde Swan waarvan de rederij in Akkrum zit, voldoet per 1 juni als één van de eerste schepen aan het gestelde aantal vrouwen in de top. Met het recent aannemen van een nieuwe vrouwelijke kapitein en stuurvrouw is 50% van de officieren een vrouw.

Het is bijzonder dat in een traditionele branche als de tallships deze omwenteling wordt ingezet. Er zijn maar weinig sectoren waar het mannelijk gezag nog zo traditioneel verankerd is. In de zeilende zeevaart gaat het over ‘mannen met baarden’, wordt er ‘met man en muis vergaan’ en heet drenkeling nog altijd een ‘man-over-boord.’

Kapitein Ruth Giesen: ”Voor mijzelf is het niet bijzonder dat ik, als vrouw, kapitein ben. Ik ben nu vijf jaar aan het werk als schipper op grote zeilschepen. Maar de buitenwereld kijkt er soms nog even vreemd van op. Zeker op de afgelegen eilanden waar we met de Wylde Swan komen gelooft men niet direct dat ik de kapitein ben.” De Wylde Swan zeilt op dit moment van Curaçao naar Jamaica met 30 scholieren, 4 docenten en 12 crewleden. (akkrum.net, www.wyldeswan.com)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht