Informatie voor de watersporter

Yamaha voor miljoenen dollars aangeklaagd inzake dodelijk ongeval met WaveRunner in Palm Beach

Palm Beach (VS) – Deze maand vindt in Amerika een rechtzaak plaats wegens een ongeval met dodelijke afloop in 2005 als gevolg van een vermeende constructiefout in de Yamaha WaveRunners van vóór 2003. Hierbij eist de partij van een in hetzelfde ongeval zwaargewond tienermeisje 7 miljoen dollar voor blijvende medische zorg. Dit staat nog los van de vergoeding voor het berokkende leed aan de nabestaanden van haar 14-jarige vriendinnetje.

De essentie van de aanklacht is dat Yamaha waterscooters van voor 2003 zonder gas te geven onbestuurbaar zijn. En dat geen gas geven bij gevaar juist een intuitieve reactie is van elke beginner. De botsing tussen de waterscooter uit 2001 en een snelvarende boot zou zijn ontstaan doordat het jongste meisje, geen gas meer had gegeven, waardoor het rechtdoor bleef gaan in plaats van een bocht te maken om de boot te ontwijken.

In eerdere handleidingen van 1986 tot 2000 (waarin letterlijk stond “Don’t forget to accelerate” bij het naderen van een obstakel), had Yamaha nog gewaarschuwd voor dit effect, maar sinds 2001 was de waarschuwing om onbegrijpelijke reden verdwenen uit de instructies. Yamaha behoorde tot de laatste fabrikanten die het euvel verhielpen, dit gebeurde in 2003. Als extra aanklacht wordt Yamaha ‘onverschilligheid tegenover menselijk leven’ kwalijk genomen, hetgeen de strafmaat kan verzwaren.

Ter verdediging heeft Yamaha in eerste instantie aangedragen dat de meisjes ten onrechte hebben beweerd wel een waterscooter te kunnen besturen en zij bovendien niet voldeden aan de wettelijke eis van 16 jaar om een waterscooter te mogen besturen. (Nauticlink, Sun Sentinel – Engelstalig)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht