windverwachting

Yvan Bourgnon met moeite Suez Kanaal gepasseerd en aangekomen in de Middellandse Zee

Parijs – De Zwitser Yvan Bourgnon, die bezig is de wereld per open catamaran te omzeilen, is in de Middellandse Zee aangekomen. De regels voor het Suez Kanaal in verband met het gevaar op aanslagen en de daarmee samenhangende bureaucratie en corruptie bleken een groter obstakel dan het actuele gevaar van piraten in de Golf van Aden.

Omdat Bourgnon niet over een motor beschikte en ook niet mocht zeilen, heeft hij 24 uur voor anker moeten liggen op 500 meter van een marina. Op die ongelukkige ankerplek is een ware stoet van ambtenaren en nep-ambtenaren langsgekomen aan boord. Om de papieren van het ene bureau op het andere te krijgen moest al 150 dollar betaald worden. Uiteindelijk heeft de avonturier voor een buitensporige prijs een buitenboordmotor moeten huren, die hij eerst zelf moest repareren. Deze motor mocht echter alleen worden bediend door de ambtenaar, die toestemming moest geven. Bij de eerste keer gas geven, vloog het hele ding overboord. Geluk bij een ongeluk was dat de motor nota bene nog door Bourgnon was gezekerd.

En zo dreef de catamaran onder veel paniek op de stroom in het kanaal alsnog zonder motor de marina in. Voor Bourgnon zat er niets anders op dan een andere wel-werkende motor te regelen om het Kanaal door te varen. Geen eenvoudig karwei in de ‘lege’ stad Suez, tegenwoordig ver verwijderd van elke economie. Waar vroeger nog series jachten doortrokken, passeert er nu één per maand. Als dankbaar slachtoffer van de lokale overheid.

Bourgnon zal via de Straat van Gibraltar buitenom naar het Noord-Franse plaatsje Ouistreham varen, een van z’n sponsoren. Op zijn weg naar de Atlantische Oceaan zal Bourgnon nu in principe de stroom vluchtelingen vanuit Libië kruisen, wat onmiskenbaar tegenstrijdige beelden en gevoelens oproept. (Nauticlink, Yvan Bourgnonlive en Twitter)

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X