Zeeuwse recreatievaart heeft last van vergrijzing

OOST-SOUBURG- De recreatievaart in Zeeland is toe aan verjonging. Het aantal passages van recreatieboten door de Zeeuwse sluizen en bruggen neemt al jaren af. Oorzaken zijn de vergrijzing en de interesse van jongeren in andere watersporten.

Dalende cijfers
In de afgelopen vijf jaar is het aantal passages door Zeeuwse sluizen sterk afgenomen, blijkt uit cijfers van Rijkswaterstaat. Bij de Roompotsluis en de sluis in Veere is de daling zeer fors en verontrustend.

Verouderde booteigenaren
De gemiddelde leeftijd van de booteigenaren in Zeeland is zestig plus en vanaf die leeftijd varen mensen niet meer zo vaak. Jongeren kopen steeds minder boten, want hun interesse ligt bij andere watersporten. De vergrijzing in de recreatievaart kan in de nabije toekomst nog meer gevolgen hebben voor ondernemers in de watersportbranche. “Daarom is het belangrijk om jongeren weer op het water te krijgen,” zegt Geert Dijks van brancheorganisatie Hiswa. (Omroep Zeeland)

2 Berichten

 • herman

  6 jaren geleden / 19 juni 2016 om 21:11 uur

  De remedie is om de passantengelden te verlagen,is ook beter voor de havens en de middenstand,het is voor de jongeren bijna niet meer aantrekkelijk .
  En de ouderen zoeken meer gratis overnachtingsplaatsen.(deze moeten ook steeds meer inleveren.
  Neem een voorbeeld aan de provincie Drenthe.

 • Benny

  6 jaren geleden / 8 december 2016 om 22:03 uur

  Ik verkocht na 7 jaar mijn boot omdat het niet meer plezant was. Voor het geld van een jaarligplaats kan je 3 weken met 2 personen in Turkije op een mooi hotel vertoeven. Het is nu te duur voor wat het is.

Berichtensectie gesloten.