Informatie voor de watersporter

Zeilboot ‘Excellentie’ uit 1919 voor het eerst sinds decennia weer te water

ZWARTSLUIS – “Ik hoop dat ie niet zinkt…”, zegt Joop van der Stouwe zaterdagochtend aan de kade van Scheepswerf Lok. “Ik ook niet…”, antwoordt werfeigenaar Jacob Lok. Een zeilboot voor het eerst sinds 34 jaar weer te water laten is geen sinecure immers. Zeker niet als de geschiedenis van het vaartuig terugvoert naar 1919 en bovendien van een zeldzaam type is.

Het lichte wantrouwen blijkt niet nodig, want na een uurtje licht de ‘Excellentie’ in het water voorzien van mast en kan een fles champagne worden geopend. De boot die Van der Stouwe in 1972 kocht van de familie Appelo, ligt voor het eerst sinds 1984 weer in het water.

De Excellentie is een boot met historie. “Dit is een exemplaar van het type Treub, genoemd naar een voormalig minister van Financiën. Die diende rond de Eerste Wereldoorlog een wetsvoorstel in om belasting te heffen op open zeilboten met een zeiloppervlak van zestien vierkante meter of meer. Botenbouwers en jachtwerven waren hier niet blij mee en ontwierpen een relatief grote open zeilboot en tuigden die met een (tijdelijk) zeiloppervlak van 15,99 m2”, vertelt Van der Stouwe. Zijn exemplaar is in 1919 gebouwd door G. de Vries Lentsch op de werf ‘Het Fort” in Nieuwendam.

Het onderwaterschip van het ruim zeven meter lange schip met een diepgang van een meter is gemaakt van eerste klas teakhout. “Bijzonder is ook de gebogen gelamineerde mast. Deze boot is familie van de Draak-, Regenboog- en Pampusklasse.” (De Stadskoerier)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht