Zeilende replica Halve Maen naar zes VOC-steden Enkhuizen, Amsterdam, Middelburg, Delfshaven en Rotterdam

PERSBERICHT

Foto's bno Westfries Museum, Albers en Gort
Foto’s bno Westfries Museum, Albers en Gort
Hoorn – Nederlands enige zeilende 17e -eeuwse replica, de Halve Maen, gaat On Tour. In de herfstvakantie vaart de Halve Maen van Hoorn naar de VOC-steden Enkhuizen, Amsterdam, Middelburg, Delft (Delfshaven) en Rotterdam. Het schip blijft in iedere stad enkele dagen liggen en is voor het publiek gratis te bezichtigen. Daarnaast is er in iedere haven een door de lokale geschiedenis geïnspireerd programma. De tour start vrijdag 14 oktober in Hoorn en eindigt zondag 30 oktober in Rotterdam.
De Halve Maen is een replica van het schip waarmee Henry Hudson in 1609 probeerde een kortere zeeroute naar China te vinden, in opdracht van de VOC. Die vond hij niet, maar hij gooide wel als eerste Europeaan het anker uit bij een eiland, dat de Nederlanders ‘Manahatta’ noemden. Naar de Indiaanse naam die ‘de plaats waar wij het hout voor bogen halen’ betekent.. Nederlandse kooplieden roken na terugkomst van het schip direct grote kansen voor handel. Dat leidde tot het ontstaan van de kolonie Nieuw Nederland en de stad Nieuw-Amsterdam, het latere New York. In mei 2015 kwam een getrouwe replica van het schip voor vijf jaar uit de Verenigde Staten naar Nederland. Het Westfries Museum, het museum van de Gouden Eeuw, kreeg het schip in bruikleen.
Tijdens Halve Maen On Tour kunnen belangstellenden het schip bezoeken. Verder zijn er pop-up tentoonstellingen, lezingen, Speakers Corners en proeverijen, waarmee de lokale bijdrage aan de Gouden Eeuw wordt belicht. De succesverhalen, maar ook de kanten waar wij tegenwoordig minder trots op zijn komen aan bod. Zie, voel, ruik en proef het leven in de Gouden Eeuw!
Hoorn: Afscheid
In Hoorn, het startpunt van Halve Maen On Tour, is het thema: ‘Afscheid – de Halve Maen vaart uit’. Vrijdag 14 oktober om 10.30 uur is er in de schipperskerk van Hoorn een afscheidsceremonie. De bemanning wordt toegesproken en toegezongen om hen een behouden vaart te wensen. Daarna gaat het in optocht naar de haven waar het schip in een historische scene klaar gemaakt wordt voor vertrek naar Enkhuizen.
Enkhuizen: Handelsgeest
Op vrijdagmiddag 14 oktober arriveert de Halve Maen in Enkhuizen. Op diverse plaatsen in de stad zijn er activiteiten rond het thema: ‘De cost gaat voor de baet uit: de eerste (en grootste) Nederlandse multinational.’ In de Waag is er (de hele maand oktober) een pop-up tentoonstelling met het oudste aandeel ter wereld uit de stadscollectie van de gemeente Enkhuizen. Er is een speciale VOC-wandeling en op zaterdagavond 15 oktober is er in de Westerkerk een groots 17e-eeuws diner. Op zondagavond 16 oktober vertrekt de Halve Maen richting Amsterdam.
Amsterdam: Burgers en Paria’s
Op maandagmorgen 17 oktober om 10 uur vaart de Halve Maen van het Scheepvaartmuseum via de Nieuwe Herengracht naar de Hermitage aan de Amstel. Hier ligt het schip tot dinsdag 18 oktober 17.00 uur ter bezichtiging. In de Hermitage is er de tentoonstelling ‘Hollanders van de Gouden Eeuw’. ‘Burgers en Paria’s in de 17e eeuw’ is de titel van een lezing op maandagavond 17 oktober in de Hermitage.
Middelburg: Vrijheid en Slavernij
In Middelburg is. De Halve Maen op zaterdag 22 en zondag 23 oktober te bezichtigen vóór het voormalige VOC-gebouw aan de Maisbaai. Op de kade worden toepasselijke en verrassende lekkernijen geserveerd. Ook in het Oude Stadhuis op de Markt zijn diverse activiteiten gepland. ‘Slavernij en Vrijheid in de 17e eeuw’ is het thema van een Speakers Corner bij het schip op zondagmiddag 23 oktober.
Delft (Delfshaven): de Glorie van Delft
Donderdag 27 oktober legt de Halve Maen aan in Delfshaven, de oude haven van Delft. Hier ontmoet de Halve Maen de replica van het 18e- eeuwse oorlogsschip ‘De Delft’. ’s Avonds.is er een spektakel op het water met de Equipage van De Delft. In de loods bij ‘De Delft’ is er, eveneens ’s avonds, een lezing over Delfshaven en Delft.
.
Rotterdam: VOC-mentaliteit
Halve Maen On Tour sluit af in Rotterdam. Het schip is daar van vrijdag 28 oktober tot en met 30 oktober bij het Maritiem Museum Rotterdam te bezichtigen, (vrijdag en zaterdag van 10.00 – 17.00 uur, zondag van 11.00 – 17.00 uur). Zondagmiddag 30 oktober sluit de tour in het Maritiem Museum Rotterdam af met een lezing over de VOC-mentaliteit toen, nu en straks.
De route door Nederland
Belangstellenden kunnen de route van de Halve Maen vanaf 14 oktober tracken op www.halvemaenhoorn.nl. Daar kan iedereen het schip op ieder moment van zijn reis volgen.
Gratis toegankelijk
In alle plaatsen is er voor het publiek ruimschoots de gelegenheid om het schip te bekijken en te bezoeken. Het schip is tijdens de tour gratis toegankelijk. Wel wordt bezoekers om een vrijwillige bijdrage in het onderhoud van het schip gevraagd.
De tour langs de VOC-steden is een samenwerkingsproject van het Westfries Museum/Halve Maen en de Stichting Henry Hudson 500. De tour wordt mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van het Mondriaanfonds en het VSB- fonds. Zie voor het volledige programma: www.halvemaenhoorn.nl
Afsluiting seizoen
Halve Maen On Tour is tevens de afsluiting van het eerste volle seizoen van de Halve Maen in Nederland. De Halve Maen is dit jaar tot en met 9 oktober nog in Hoorn te bezoeken. Maart volgend jaar is de Halve Maen weer klaar om bezoekers te ontvangen voor rondleidingen. In de historische haven van Hoorn is het VOC-museumschip van maart tot november te bezoeken. In de zomermaanden kunnen liefhebbers op vrijdag- en zaterdagavonden meezeilen met de Halve Maen.
Het schip ligt in de museumhaven van het Centrum voor Varend Erfgoed op Oostereiland (Schuijteskade 22).
Meer informatie www.halvemaenhoorn.nl

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X