Informatie voor de watersporter

Zeiler Pieter Jan Postma leidt met vandaag drie gewonnen races nu Finn-klasse in Delta Lloyd Regatta

PERSBERICHT
MEDEMBLIK  – Pieter Jan Postma domineerde donderdag de derde dag van de Delta Lloyd Regatta in de Finnklasse. De Fries won drie races en zag zijn naam na acht races het deelnemersveld aanvoeren. ,,Een topdag’’, concludeerde de nummer vier van de Olympische Spelen in Londen.
Postma was zeer tevreden over zijn zeilen. ,,Ik ben hier heel goed aan het varen. Waar ik vooral blij mee ben is dat het zeilen voor de wind goed gaat. Daar hebben we veel tijd en energie ingestoken. Het was een zwak punt van me. Het lijkt erop dat alles op zijn plek begint te vallen. Het heeft te maken met een stukje timing en fysiek. Aan dat laatste gaan we de komende maand nog hard werken met het oog op de EK en WK later dit jaar. De samenwerking met Jacco Koops begint zijn vruchten af te werpen’’, aldus de Friese klassementsleider.
De Nederlanders waren donderdag sowieso goed op dreef in Medemblik. Olympisch kampioen windsurfen Dorian van Rijsselberghe handhaafde zich in de goldfleet aan kop met twee tweede plaatsen en een zege. ,,Ik heb het sinds ik 13 was niet meer zo koud gehad als vandaag’’, bibberde Van Rijsselberghe, die afstand nam van de concurrentie maar weet dat dat weinig invloed heeft door het nieuwe format dat de Delta Lloyd Regatta dit jaar hanteert.
De klassering in de goldfleet en die in de medalrace bepalen zaterdag de eindstand. ,,Ik ben bezig met de opbouw. Het gaat de goede kant op. Natuurlijk wil ik altijd vooraan varen maar dat kan gewoon niet. Er komt ook echt wel een keer dat ik keihard onderuit ga. Dat kan beter op korte termijn gebeuren dan tegen de tijd dat Rio 2016 voor de deur staat.’’
De talentvolle Kiran Badloe kende een mindere derde dag in de RS:X. Hij zag zijn kansen op de medalrace slinken door drie matige races. Hij zakte terug naar de twaalfde plaats. ,,Ik baal heel erg. Ik zat er in het begin steeds goed bij, maar maakte steeds fouten. Jammer, vrijdag nog een keer vlammen en kijken wat het oplevert.’’
Marit Bouwmeester bezet in de goldfleet van de Laser Radial de derde plaats na acht races. De winnares van olympisch zilver in Londen tekende voor twee derde plaatsen en een vierde. ,,Het lijkt wel Siberië deze week, maar het gaat steeds beter. Ik krijg steeds meer ritme.’’ De Britse Alyson Young en de Ierse Annalise Murphy leiden in de klasse.
In de Laser wist Rutger van Schaardenburg zich ondanks twee mindere races (twee keer negende) toch in de top van het klassement van de goldfleet te handhaven. Hij staat derde, vooral door zijn tweede plaats in de laatste race van de dag. Nicholas Heiner is ook kansrijk voor de medalrace. Hij staat zesde na acht races. Hij won donderdag de eerste race van de dag. De Australiër Tom Burton leidt.
Windsufster Lilian de Geus maakt kans op een podiumplaats in Medemblik. Met de Duitse Moana Della deelt ze in de RS:X-klasse de tweede plaats op korte afstand van Hailey Chan uit Hongkong. ,,Het was lastig vandaag door de kou. Toch merk ik dat ik in de winter flinke stappen heb gemaakt’’, aldus het 21-jarige talent, dat vorig jaar zevende in Medemblik werd. Ze koos daarna voor kitesurfen, dat aanvankelijk de plaats van de RS:X op het olympisch programma zou innemen. Toen die beslissing werd teruggedraaid, keerde De Geus terug in het windsurfen. ,,Mijn uiteindelijke doel is een medaille op de Spelen in Rio. Vorig jaar was ik nog te jong en onervaren. Dit jaar heb ik twee zesde plaatsen in de World Cups staan. Ik heb de aansluiting gevonden met de top. Ik kwalificeer me steeds voor de medalraces. Het gaat de goede kant op.’’
De nieuwe olympische klasse Nacra 17 wordt nog steeds gedomineerd door het Nederlandse duo Mandy Mulder en Thijs Visser. Ze wonnen donderdag twee races en eindigden een keer als vijfde. Concurrenten Renee Groeneveld en Karel Begemann verloren terrein en staan zesde na 6 races.
Paralympisch kampioenen Udo Hessels, Mischa Rossen en Marcel van de Veen tekenden donderdag in de Sonar ook voor drie zeges. Daardoor namen ze de leiding. ,,Beter kunnen we het niet doen. We hebben een mooie slag geslagen’’, zei Van de Veen. In de 2.4M (paralympisch) bezet Barend Kol de tweede plaats. Hij won donderdag een race en eindigde twee keer als tweede. ,,Ik heb goede resultaten nodig. Ik draai zelf op voor de kosten en het geld is eigenlijk op.’’ Kol gaat over een aantal weken op de fiets naar de Kieler Woche, die net als de Delta Lloyd Regatta deel uitmaakt van de nieuwe Eurosaf Champions Sailing Cup. ,,Ik hoop met die actie geld op te halen voor de rest van het seizoen’’, zei hij over de tocht van ruim 500 kilometer.
Delta Lloyd Regatta Regatta, ‘Veranderingen bij de Delta Lloyd Regatta’ (audio) – NOS, Talent Maxime Jonker: “Iedereen heeft pijn” – De Telegraaf Vaarkrant)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht