Zeilers delen Van Rietschoten Trofee tegen de regels in, maar beide coaches delen hun prijs niet…

PERSBERICHT

Amsterdam – Olympisch kampioenen Marit Bouwmeester en Dorian van Rijsselberge zijn tijdens het Zeiler van het Jaar Gala beiden uitgeroepen tot winnaar van de Conny van Rietschoten Trofee 2016. Voor Bouwmeester is het de derde keer, voor Van Rijsselberge de tweede keer dat ze beslag leggen op de meest prestigieuze prijs van de Nederlandse zeilsport.
Beide olympische prestaties waren zo uitzonderlijk dat de jury heeft besloten hen beiden tot Zeiler van het Jaar 2016 te kronen. De Flyer Trofee voor het meest succesvolle Nederlandse jeugdtalent is gegaan naar Emma Savelon. Zij werd afgelopen zomer wereldkampioen in de Laser 4.7. Jaap Zielhuis is door het publiek verkozen tot Coach van het Jaar en Thom Touw ging er vandoor met de Mediaprijs van 2016.
Uitzonderlijke prestaties
De strijd om de titel ‘Zeiler van het Jaar’ van 2016 ging dit jaar tussen twee olympisch kampioenen. Op grond van alle overwegingen, prestaties en overwinningen heeft de jury besloten een uitzondering te maken op de geldende regel dat slechts één persoon of één team de Conny van Rietschoten Trofee kan winnen.
De prestaties van beide genomineerden zijn dermate uniek voor het zeilen in Nederland dat besloten is de Conny van Rietschoten Trofee 2016 zowel aan Marit Bouwmeester als aan Dorian van Rijsselberge toe te kennen. “Ik ben heel trots dat de prijs op ons beide is gevallen”, geeft Dorian aan. “Mooi dat het bestuur van de Conny van Rietschoten de moed heeft genomen ons beide te willen belonen.” Marit sluit zich bij de woorden van Dorian aan. “Voor onze coaches geldt eigenlijk hetzelfde, ook zij hebben beide een uitzonderlijke prestatie geleverd met twee gouden medailles in de Spelen.”
Voor de Flyer Trofee waren de genomineerden Bart Lambriex en Philip Meijer, Jeugdwereldkampioen in de 49erFX, en Emma Savelon, Jeugdwereldkampioen in de Laser 4.7. Emma wint de prijs voor jeugdtalent van het jaar: “Dat ik wereldkampioen werd dit jaar was al meer dan ik had verwacht, nu bekroond te worden met deze prijs is heel mooi. Dit moedigt mij ook aan om verder te kijken naar mijn toekomst in het zeilen.”
Coach van het Jaar en Mediaprijs 2016
Winnaars van de publieksprijzen Coach van het Jaar en Mediaprijs werden tijdens het Zeiler van het Jaar Gala door de aanwezigen bepaald. In tegenstelling tot de hierboven genoemde juryprijzen stemden de aanwezige gasten op hun favoriet. Jaap Zielhuis, coach van ‘golden Marit’, en Aaron McIntosh, coach van RS:X men windsurfen, waren in de race voor de titel ‘Coach van het Jaar’.
Nadat de stemmen geteld waren kwam Jaap Zielhuis als Coach van het Jaar 2016 uit de bus. “Ik had het niet erg gevonden om van Aaron te verliezen, eigenlijk had ik ook een gelijkspel verwacht, maar dat is natuurlijk lastig met een publieksprijs.”
Zielhuis behaalde samen met olympisch kampioen in de Laser Radial-klasse Marit Bouwmeester, grote successen. Na goud op het WK (2014), zilver op het WK (2015) en goud op het Europees kampioenschap (2016), pakte Bouwmeester onder leiding van Zielhuis in Rio de Janeiro het felbegeerde olympische goud. Jaap Zielhuis treedt per 1 januari 2017 aan als hoofdcoach bij het Watersportverbond. Hiermee volgt hij Ian Ainslie op die sinds 2011 deze functie heeft bekleed.
Voor de Mediaprijs waren zeilfotograaf Thom Touw en Ayolt Kloosterboer, verslaggever NOS, genomineerd. Ook op hen werd de hele avond nog volop gestemd, uiteindelijk ging Thom Touw er vandoor met de prijs. Na zijn gouden race klom Van Rijsselberge aan boord van het jacht van de koninklijke familie. Daar werd hij gefeliciteerd door koning Willem-Alexander, koningin Máxima en Amalia, Alexia en Ariane. Fotograaf Thom Touw legde deze historische beelden vast. Hiermee wist hij de harten van de zeilers te stelen, Thom Touw wint de mediaprijs. “Ik ben echt heel verbaasd, maar vind het hartstikke leuk. Door fotografie hoop ik de zeilsport nog meer te promoten, het is mooi dat dit dus door de zeilers met deze prijs wordt erkend.”
Maas Trofee
De Maas Trofee, de prijs voor een persoon/personen die zich in de zeilsport op bijzondere wijze heeft/hebben ingezet, had de jury bestemd voor Cees Booi. Zijn carrière als vrijwilliger van het Watersportverbond startte al in 1990 in de CTO als behartiger van de multihulls. Hij is de vaste trainer en technisch steunpilaar bij bijna alle trainingsweken en beheert de laatste jaren het volgbotenpark, in eerste instantie van de afdeling O&K, later ook die van Topsport en Jeugd. Cees ontfermt zich daarbij over al het onderhoud, vervanging, verkoop, verhuur, reparaties en transport van alle ribs, trailers, bussen en containertransporten van de boten, tot ver in Europa, zoals voor Team Delta Lloyd. Dat doet hij al vele jaren met een team van acht mensen, die hij aanstuurt en voor wie hij een enorme inspiratie vormt, het team waarmee hij gezamenlijk alle logistiek verzorgt. De afgelopen twee jaar heeft Cees zich intensief ingezet voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Mede dankzij zijn feilloze logistieke organisatie zijn de zeilers in Rio tot fantastische prestaties gekomen. “Super tof, dit is een prijs voor mijn hele team!”
Meer informatie www.zeilervanhetjaar.nl

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X