Informatie voor de watersporter

Zeilers in Vendée Globe kiezen ieder voor zich hun eigen koers om de storm te ontlopen

Parijs – De drie Vendée Globe-zeilers die het dichtst bij het aangekondigde stormveld liggen, hebben ieder een verschillende overlevingsstrategie gekozen. Jean-Pierre Dick is ver naar het noorden naar Bass Strait tussen Australië en Tasmanië ‘gevlucht’ voor wat beschutting, Jean Le Cam heeft op de meest zuidelijke koers gegokt en Elies die al iets verder lag hoopt de storm te overleven door in te houden en zo nodig bij te liggen.

Spirit of Hungary, foto: Vendée Globe /  Nandor Fa
Spirit of Hungary, foto: Vendée Globe / Nandor Fa
En de enige Nederlandse Vendée Globe deelnemer Pieter Heerema? “Het gaat goed met mij, al mis ik na vier weken wel af en toe eens de gelegenheid even iets te delen met een ander, een grap te maken, of even iets te overleggen. Maar alles bij elkaar gaat het alleen zijn mij wel goed af.” meldde Heerema drie dagen geleden nog aan de redactie van het tijdschrift Zeilen. “Alleen blijf ik sleutelen aan die boot, en dat heeft me behoorlijk wat mijlen gekost”.

Inmiddels behoort Heerema op de 19de plaats tot de meest geïsoleerde boten van de Vendée Globe vloot op de zuidelijke oceanen. Hij ligt 600 mijl achter Bellion en 600 mijl voor op Costa (die terugkeerde naar Les Sables en pas vier dagen later kon herstarten). Weinig risico op ‘last van de concurrenten’… Heerema heeft om de meeste wind te ontlopen voor een noordelijke koers gekozen. “Dan krijg ik nog te maken met 40 knopen wind, maar hopenlijk niet voor lang.” (Nauticlink, Zeilen, www.vendeeglobe.org)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht