Informatie voor de watersporter

Zeilrecord Rond De Wereld Dankzij Compromissen En Omweg Van 7000 Mijl…

Nog geen 24 uur na het ontvangst in Brest, waar de zeilers weer voor de eerste keer van een echt bed kon genieten, zeilde de Banque Populaire V met haar complete bemanning en nieuwe record rond de wereld van 45 dagen, 13 uur, 42 minuten en 53 seconden op 8 januari naar haar thuishaven in Lorient, ook in Bretagne. Nauwelijks een dagtripje. De ‘Banque Pop’ leverde een opzienbarende prestatie tegen de achtergrond van haar gekozen route van in totaal 29002 zeemijlen (ofwel 53711,7 kilometer), terwijl het volgens de kortste route met een afgelegde afstand van 21760 mijl had gekund.

De dertienkoppige bemannigsleden hebben niets dan lof over de technische aspecten van de boot en de menselijke leiding van schipper Loïck Peyron. De eigenschap van de boot al snelheden van 35 tot 40 knopen te halen zonder ‘m op z’n staart te trappen speelt een belangrijke rol. Het is immers de beste manier om de boel heel te houden. Want dat laatste is toch de grootste zorg gebleven gedurende de hele tocht. Dat vergt discipline. Bemanningslid Chabagny: “Want als je dagen van 700 mijl maakt, stelt een dag van 400 mijl je al zowat teleur.” De Engelsman Brian Thomson was de enige niet-Fransman aan boord. “Die cultuur-onderdompeling tussen ontspanning en inspanning was een bijzondere ervaring. Het was heel interessant te zien hoe op een veilige manier grenzen werden verkend. Behalve aan de boot en de weerkundige omstandigheden, hebben we het record met name te danken aan de sfeer aan boord. Loïck is een schat, geconcentreerd en tegelijk relaxed. Hij zorgt voor boot én bemanning, zonder het doel uit het oog te verliezen.”

Niet dat het alleen maar een plezierreisje was, maar deze reis rond de wereld is voor geen van de bemanningsleden een ultieme beproeving geweest. Loïck Peyron: “Klopt allemaal, het succes van dit soort ondernemingen, schuilt ook niet in het excelleren op één onderdeel, maar is het gevolg van een optimaal compromis tussen alle factoren die meespelen”. Kan het sneller? Ja, zeggen zowel Loïck Peyron en de Nederlandse routeerder op de wal Marcel van Triest: “De meeste winst lijkt behaald te kunnen worden door een kortere route, dat inhoudt het geluk van nóg gunstigere luchtdrukverdelingen.” Banque Populaire V

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht