Informatie voor de watersporter

Zeilschandaal tijdens La Solitaire du Figaro

Tuduri verliest zijn overwinning na schending van klasseregels

Het geluk van de Franse zeiler Benoît Tuduri (foto boven) was van korte duur na het behalen van de overwinning tijdens de laatste etappe van de La Solitaire du Figaro Paprec. Tuduri werd beschuldigd van het schenden van de wedstrijdregels en is met terugwerkende kracht uit de 54e editie van de Franse solozeilklassieker verwijderd. Tevens is zijn landgenoot Pierre Daniellot voor de tweede en derde etappe van de race gediskwalificeerd.

Jury treedt hard op na constatering van overtredingen

De jury van de Franse Zeilfederatie (FFVoile) en de organisatoren van het evenement hebben strenge maatregelen genomen na het ontdekken van onregelmatigheden tijdens de race. Na het inspecteren van de boordcomputers van alle Figaro Beneteau 3 boten in de haven van Piriac-sur-Mer, nam het comité onder leiding van Georges Priol het besluit om Tuduri en zijn boot “Capso – En Cavale” met terugwerkende kracht uit de race te halen. Pierre Daniellot en zijn “Team Vendée Formation” werden eveneens gestraft voor het overtreden van de regels in de twee betreffende etappes.

Schending van World-Sailing-Regel 69

De twee zeilers hadden tijdens de race GRIB-bestanden, die weergegevens bevatten, gedownload. Dit is tegen de klasseregels en schendt ook de World-Sailing-Regel 69, die gericht is op het voorkomen van schade aan de reputatie van de zeilsport. Deze beslissing heeft gevolgen voor het algemene klassement van de race, evenals voor de Beneteau-klassementen voor de “Bizuths” (nieuwkomers) en de Beneteau-trofee voor de “Bizuths”.

Het volledige verhaal is te lezen op: clubracer.be

Foto: Alexis Courcoux/54e La Solitaire du Figaro Paprec

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht