Informatie voor de watersporter

Teak dek

Zelf de kitnaden van een teakdek vervangen

Door een teakdek goed te onderhouden kan het wel vijf seizoenen langer mee gaan. Het rubber tussen de naden houdt het minder lang vol. Het vervangen van de zwarte deknaden is niet moeilijk. Veel werk is het wel. Hoe gaan we te werk met het vervangen van de naden? Wat zijn de do’s en de dont’s? 

Zuinig zijn 

Zuinig zijn op het teak door het goed te onderhouden is zeer lonend. Hoe je je teak onderhoudt lees je hier.

Dit keer bekijken we naar de rubberen naden tussen de teakhouten planken.

Werkend hout

Teakhout is goed bestand tegen de ‘zware’ omstandigheden op het dek van een schip. Het kan tegen zoet- en zout water en is goed bestand tegen UV-straling. Ook blijft een teakdek op een hete zomerdag relatief koel. Teak kan het allemaal aan. Het enige is dat het hout wel werkt; het krimpt en het zet uit bij de sterk wisselende omstandigheden op het water. Stel je maar voor hoe groot de schommeling in temperatuur is als er op een hete dag opeens een golf koud water over het opgewarmde dek spoelt. Om te voorkomen dat het hout kan barsten door het constant krimpen en uitzetten, bestaat het dek uit relatief smalle planken met een brede naad die gevuld is met flexibel rubber. 

Kitnaden vervangen

Na een aantal jaar is het hout nog goed maar zijn de kitnaden aan vervanging toe. Het rubber wordt hard of het begint los te laten. Bij siliconen-kit beginnen de naden op te bollen waardoor de naad kwetsbaar wordt voor beschadiging. Het vervangen van de naden kun je uitbesteden aan een professional. Je kunt het ook zelf doen. Het is wel een klusje dat veel tijd en geduld vergt. 

Gereedschap

Als eerste gaan we de oude naden verwijderen. Daarvoor zijn verschillende gereedschappen en in de praktijk heeft iedere klussen zijn eigen voorkeur. Welk gereedschap het meest geschikt is, hangt ook af van hoe goed het rubber nog vast zit. Welke methode het beste past bij jouw dek kun je zelf uitvinden. 

Laten we beginnen met gereedschap dat we gewoon in huis hebben. De kitnaden kunnen worden losgesneden met een scherp stanleymes. Het is wel zaak om wel de oude kit weg te halen maar het hout in tact te laten. Een andere manier is om de naad er met een smalle beitel (de naden zijn meestal 5 a 6 millimeter breed) uit te werken. Een aangepaste verfkrabber met een extra tand of uitstulping kan ook werken. 

Er zijn ook speciale zeer smalle, haak-vormige krabbers in de handel, speciaal om deknaden los te krabben. Een Feincutter is een elektrisch stuk gereedschap met een kop die snel geen en weer beweegt.  (oscillerend) Aan deze kop kun je verschillende zaagstukken, mesjes en schuur-pads bevestigen. Schippers die in het bezit zijn van een Feincutter zweren bij deze tool. 

Uitrubberen

Hou er bij het uitrubberen rekening mee dat de naad niet helemaal tot de bodem gaat. De diepte van de brede naad, die met het rubber, gaat tot halverwege de dikte van het houten dek. Onderin liggen de planken tegen elkaar aan met weinig tot geen ruimte tussen de planken. 

Voorbereiden

Zijn de naden vrij van het oude rubber, dan is het tijd om ze voor te bereiden op de nieuwe opvulling. Daarvoor schuren we de zijkanten aan de binnenkant tot ze ruw zijn. Zo zal het nieuwe rubber langer houden. Na het schuren zuigen we de naden helemaal schoon en ontvetten we de groefjes met aceton.

Nu brengen we onderin de naad een laagje tape aan. Dit smalle tape is hier speciaal voor gemaakt. Het zorgt dat het rubber niet hecht aan de bodem van de naad. Hierdoor blijft het rubber beter flexibel. Niet iedereen gebruikt deze tape, zonder kan het ook.

Tapen of schuren

Na de tape onderin de groef moeten we een tweede tape-keuze maken: het tape onderin de naden is permanent. Wij moeten nu bepalen of we het hout naast alle naden willen aftapen of dat we de overtollige kit later met een plamuurmes afsteken. Bij de laatste manier moet er vaak nog wel worden geschuurd om alle zwarte kit uit de naden te krijgen. En dat kost natuurlijk een of meerdere millimeters hout, je dek wordt ietsje dunner. 

Vullen van de naden

Nu gaan we met de kitspuit alle naden vullen. Zorg dat de kit en de primer van hetzelfde merk zijn, en liefst ook van dezelfde producent als de oorspronkelijke vulling van de naden. Vaak is dit door middel van een telefoontje naar de importeur of via gebruikers-fora te achterhalen.

Voor het kitten snijden we de spuitmond schuin af, liefst onder een hoek van 45 graden. Met een tang kunnen we de bek van de spuitmond nog wat knijpen zodat de breedte overeenkomt met de breedte van de naad. 

Met een lange prikker maken we een gaatje in het seal van de kit-tube. Na wat knijpen komt het eerste kit eruit. Houd papieren handdoeken bij de hand om te voorkomen dat het een knoeiboel wordt. Nu spuiten we de naad vol. Liever te veel kit dan te weinig. Na het vullen, gaan we een keer met een plamuurmes over de naad om de kit er diep in te duwen.

Nu laten we het project enkele dagen uitharden. Het tape kunnen we wel alvast lostrekken. Probeer het plakkerige tape bij het losmaken zo op te rollen dat de natte kant binnen zit en houd een plastic zakje klaar om de natte plakbandresten meteen in te doen.

Na drie tot vijf dagen is het tijd om de naden te schuren en het geheel weer helemaal strak te maken.

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht