Informatie voor de watersporter
Buitenboordmotor

Zelf je buitenboordmotor winterklaar maken

Ook buitenboordmotoren hebben onderhoud nodig. Vaak zijn het klussen die we zelf kunnen doen. Nu het vaarseizoen weer voorbij is, is het tijd om de motor wat liefde terug te geven. Vandaag vervangen we de olie in de motor en in het staartstuk. We geven de schroef een grondige inspectie en checken of de anodes al zijn opgevreten door corrosie. Tenslotte checken we het brandstoffilter en de bougies.

Dit is deel 1, in deel 2 gaan we aan de slag met de impeller van de buitenboordmotor, maken we de carburateur leeg, we spoelen het koelwater door en we smeren de bewegende delen. Ook kijken we hoe we de motor goed opbergen.

Olie van de buitenboordmotor vervangen 

Laten we eerst eens kijken naar het vervangen van de olie in de motor. Je vervangt de olie en meteen ook het oliefilter. Wat hebben we nodig? Een ruime opvangbak, nieuwe olie, een nieuw oliefilter en als filtertang kunnen we een gewone waterpomptang gebruiken want het oliefilter is vaak kleiner dan bij een binnenboordmotor.

De motor heeft een aftap-plug onderin de carter, de ruimte waarin de motorolie zich bevindt. Deze zit vaak aan de buitenkant van de motor. Bij sommige motoren is de plug hol en kan er een rubberen slang op worden gedrukt. Draai eerst de plug los met een steeksleutel. Breng dan de slang aan en draai de plug handmatig verder los tot de olie gaat lopen. De oude olie loopt dan netjes de bak. Andere motoren hebben dit nette susteem niet en dan kan de olie ook wel over het staartstuk stromen. Terwijl de olie loopt draaien we het oliefilter dat we gaan vervangen los. Nu loopt de olie er nog sneller uit.

Bij het nieuwe filter smeren we eerst wat van de oude olie op het rubber en de schroefdraad, zo voorkom je lekken. Draai het nieuwe filter handvast. Ook de aftapplug kan weer aangedraaid worden. Vul nu de motor tot het maximale niveau van de peilstok.

De olie van het staartstuk vervangen

Als we toch bezig zijn met olie verversen, doen we meteen ook de olie in het staartstuk. In het staartstuk zit olie die een stuk dikker is dan de motorolie. Dit is speciale staartstukolie (80W90).

Rondom het onderste deel van de staart is er een ontluchtingsschroef en een plug. Voor beide is meestal een grote platbekschroevendraaier nodig. Houd de opvangbak weer onder het staartstuk en draai de schroeven los. De onderste schroef is magnetisch. Veeg het ijzervijlsel er af. Plakt er heel veel vijlsel aan de schroef, raadpleeg dan een professional. Ook als er water in de olie zit is het goed om een expert te raadplegen, de olie is dan melkachtig. 

De nieuwe olie moeten we er vanaf de onderkant in pompen. Doen we dat niet, dan kan het staartstuk niet goed ontluchten. Het voelt even vreemd om een vloeistof er van de onderkant in te moeten pompen maar dit is de meest efficiënte methode. Er zijn tubes te koop met precies voldoende olie die je er zelf zo in kunt knijpen. Rol de tube langzaam op. Werken met een pompje kan ook. Staartoliepompjes kosten rond de twintig euro. Zodra er olie uit het bovenste gaatje komt, schroef je deze bovenste plug er weer in. Bij het indraaien van de onderste zal er maar een heel klein beetje van de dikke olie er uit lopen. Vergeet niet om ook de pakkingen te vervangen.

Controle van je schroef

Scheepsschroeven zijn perfect in balans, daarom kunnen ze ook onder veel druk, ze duwen het hele schip door het water, zo hard draaien. Is de schroef beschadigd, dan raakt de schroef uit balans en ontstaan er trillingen die het staartstuk of zelfs de motor kunnen beschadigen. Geef de schroef daarom een grondige visuele inspectie. Voel ook of er onregelmatigheden zijn. Misschien heb je tijdens het seizoen nooit aan de grond gezeten maar de schroef kan ook zwevende objecten onder water hebben geraakt.

Nu je toch bezig bent met de schroef, buig de splitpen open en haal de schroef los om de schroefas in te vetten met spline-vet. Gebruik een nieuwe splitpen om de schroef terug te plaatsen.

Anodes

Anodes zijn de grijze stukjes materiaal die ervoor zorgen dat het materiaal van de motor niet worden weggevreten die aan de motor zijn geschroefd. Hoe werkt een anode? Als twee soorten metaal in het water dicht bij elkaar komen ontstaat er een spanningsverschil. Door deze elektrische lading kan metaal of aluminium corroderen. Er ontstaan kleine butjes en gaatjes in de motor. Als er een anode met is verbonden met de motor, zal die eerst slijten omdat het materiaal van de anode zachter is. Als het goed is slijten anodes. Vervang ze als 70 tot 80% is weggevreten. Er zitten ook anodes in de koelkanalen van de motor. Check deze ook.

Brandstoffilters vervangen

Bij diesel kunnen bacteriën een dikke laag slump vormen in de tank. Ook bij benzine kan de brandstof bederven of vervuild raken. Daarom controleren we het brandstoffilter. Als alles er glimmend uitziet is vervanging niet nodig. Zie je wel vervuiling, vervang dan het brandstoffilter.

Controle van de bougies

Anders dan bij een dieselmotor heeft een benzinemotor bougies nodig voor de ontsteking. Je kunt ze losdraaien met een bougies-sleutel of met een gewone steeksleutel. Wat we willen controleren zijn de contactpunten. Zijn die beschadigd of aangevreten, dan geven ze geen mooie vonk meer en kan de motor minder goed gaan lopen. Zijn ze beschadigd, dan moet je de bougies vervangen. De bougies kunnen ook gewoon vies zijn. In dat geval kun je ze zelf schoon maken met wat fijn schuurpapier en weer in de motor draaien.

Dit is deel I. Volgende week lezen we deel II van het Zelf winterklaar maken van je buitenboordmotor.

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht