Informatie voor de watersporter

Zelfs verrassend winnaar Laser-klasse Van Schaardenburg noemt z’n winst in Delta Lloyd Regatta ‘oneerlijk’

Medemblik – Zeiler Rutger van Schaardenburg heeft bij de Delta Lloyd Regatta in Medemblik in de medal race de winst gegrepen in de Laser-klasse. Daardoor zegevierde de Nederlander ook in het eindklassement.

Van Schaardenburg profiteerde optimaal van het nieuwe puntensysteem dat bij de Nederlandse wereldbeker getest wordt. De zeiler begon als vierde aan de medal race, maar omdat de punten uit de series geschrapt werden, kon hij door zijn eerste plaats in de afsluitende medal race alsnog winnen.

“Ik vind het wel een mooi formatje”, zei hij met een grote lach na afloop. “Dit systeem houdt de wedstrijd wel spannend tot het laatst, maar het is natuurlijk niet helemaal eerlijk dat de punten uit de series weg worden gehaald. Het is nu geen eerlijke weerspiegeling van de week. De Australiër Wearn (tweede) en de Nieuw-Zeelander Maloney (derde) waren eigenlijk gewoon beter.”

Voor olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe en Lilian de Geus pakte het experimentele format zaterdag averechts uit in de medalrace van de RS:X-klasse. Ze belandden beiden door een vijfde plaats naast het podium. Van Rijsselberghe was in de aanloop naar de medalrace veruit de sterkste windsurfer geweest (zeven overwinningen in 13 races) en had een straatlengte voorsprong op de concurrentie in het klassement opgebouwd. Hij had er zaterdag alleen niets aan.

,,De medalrace bepaalt voor een heel groot deel de eindklassering. Dat ik hier van het podium val, is echter mijn eigen schuld. Ik raakte de grip kwijt. Ik was de hele week goed, maar vandaag niet. Het is goed om formats te testen. Daarna moet je het op een goede manier evalueren. Met dit format hoef je eigenlijk alleen maar te zorgen dat je in de top 6 zit voor de medalrace. In die race moet het vervolgens gebeuren. Voor mij maakt deze nederlaag niet zoveel uit.’’

Bij De Geus lag het anders. Met tranen in de ogen keerde ze terug van het water. ,,Ik had hier mijn eerste medaille tijdens een grote internationale regatta bij de senioren kunnen winnen. Dan is dit wel heel zuur. Ik heb de hele week goed gevaren, vandaag was het minder’’, zei de windsurfster, die als tweede aan de finale begon en zichzelf als vijfde in de eindstand terug zag. ,,Dit voelt niet fijn. Ik voel me een beetje het slachtoffer van het systeem.’’

Marit Bouwmeester consolideerde in de Laser Radial haar tweede plaats in het klassement. Ze eindigde in de medalrace als tweede achter de Ierse Annalise Murphy, die de eindzege greep. Murphy was als nummer drie de finale ingegaan en werd eindwinnares door haar zege in de medalrace. Bouwmeester en de Britse Alison Young (derde) hadden na de medalrace alle drie vier punten. De medalrace gaf de doorslag. Young eindigde als derde.

Bouwmeester had gedurende de Delta Lloyd Regatta al kritiek op het format. Daar bleef ze zaterdag achter staan. ,,Het is goed dat er getest wordt, maar dit format is het niet. Dan moet je je mening geven. Dat heb ik gedaan. Ik neem aan dat de organisatoren er nu wel achter zijn dat dit niet het format voor de Olympische Spelen moet zijn. Overigens wint hier met Annalise Murphy wel de beste van deze week’’, aldus de nummer twee van de Olympische Spelen in Londen die deze zomer al een periode in Rio gaat trainen om zich voor te bereiden op de Spelen van 2016.  (NU.nl, Sport1, persbericht Delta Lloyd Regatta, ‘Catamaran-zeilers missen titel na crash in medal race’ – NU.nl)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht