123 stickers

Zelfvoorzienende nul emissie Autark Zero-catamaran van Hans Kuiper springt eruit op Hiswa Rai

Oppenhuizen, Amsterdam – Hij is een vreemde eend op ’s lands grootste watersportbeurs, Hans Kuiper uit Oppenhuizen. Tussen de hal met luxe jachten en die met blinkende sloepen op de Hiswa in Amsterdam presenteert hij de toekomst van het varen: de Autark Zero.

Wat de Tesla is onder de auto’s is Kuipers’ ontwerp onder de vaartuigen. Een jaar of tien jaar geleden kwam wijlen Wubbo Ockels al eens met een futuristisch schip op de proppen: de Ecolution. Maar het ontwerp van Kuiper is zes- tot tienmaal zo vernieuwend, zegt de bedenker zelf. ,,Dit is echt de toekomst van het varen. De toekomst voor de vracht- en kustvaart.”

De jachtbouw is nog vooral traditioneel, merkt Kuiper op. Zelf leerde hij het zeilen ooit op een zeilschool in Uitwellingerga. De in Indonesië geboren en getogen Kuiper kreeg de smaak te pakken en werd wedstrijdzeiler. In de X35, een Deens schip, deed hij mee aan Europese en wereldkampioenschappen. Hij bevoer heel wat wereldzeeën. Als grondlegger van het gerenommeerde architectenbureau KOW reisde hij de halve wereld rond. Na zijn pensionering, twee jaar geleden, verliet hij Den Haag om zich in zijn woonboerderij in Oppenhuizen te vestigen en zich bezig te houden met zijn passie: zeilen en ontwerpen. (Friesch Dagblad, www.greenmarineconcepts.com)