Informatie voor de watersporter

Zestig jaar Musto in beeld samengevat

In 2024 viert Musto zijn zestigjarige jubileum. Al sinds het begin zijn Nederlandse topzeilers betrokken bij de ontwikkeling van high-performance zeilkleding van Musto en presteerden ze daarmee op het hoogste niveau. Zo werkte de Flyer II-bemanning onder leiding van Conny van Rietschoten begin jaren tachtig aan de totstandkoming van de HPX-lijn. Het meest recent testten de 49er FX-wereldkampioenen Odile van Aanholt en Annette Duetz de Flexlite Cooling pakken. Musto bracht de verhalen en ervaringen van meerdere Nederlandse topzeilers samen in een video.
 
Het begon allemaal met Keith Musto’s deelname aan de Olympische Spelen van Tokio 1964, waar hij samen met Tony Morgan een zilveren medaille won in de Flying Dutchman-klasse op de wateren van Enoshimo. Keith Musto herinnert zich: “We hebben jarenlang gezeild in Guernsey truien en oude flanellen broeken. Je werd nat en dat accepteerde je. We realiseerden ons dat dit een probleem was dat opgelost moest worden. Ik ging naar enkele fabrikanten die op dat moment kleding maakten, en sprak met hen over het verbeteren van de ontwerpen. Er was echter niet veel interesse. We besloten daarom al snel dat, hoewel we niet wisten hoe we kleding moesten maken, we sneller zouden leren dan dat de fabrikanten in die tijd zouden inzien dat er behoefte en vraag was naar betere zeilkleding. Dus werkten we zelf aan wat zeilers echt nodig hadden om beter te kunnen presteren.”

Zo startte Musto na zijn zilveren plak in Tokio (hij miste goud met ‘nanoseconden’), met de productie van baanbrekende technische zeilkleding. Hij introduceerde ondermeer het drielagensysteem dat werd getest door Conny van Rietschoten in de Zuidelijke Oceaan tijdens de Whitbread Round the World Race 1981-82. In de video gaat de voormalige voordekker van de Flyer II en topfotograaf Onne van der Wal terug naar die periode van pionieren met technische zeilkleding. Die begon in aanloop naar de Whitbread, de vroegere Ocean Race, met lekkende pakken en eindigde met goed functionerende en waterdichte offshore zeilkleding. De HPX-lijn was geboren.


Juist de latere HPX Gore-tex Ocean Drysuit maakte in 1999 voor recordjager Hans Bouscholte het verschil tijdens zijn oceaanoversteek op een open catamaran. Samen met de Fransman Gerard Navarin zette Bouscholte een nieuw record tussen Dakar/Senegal en Guadeloupe, dat zes jaar zou blijven staan. In 2007 staken hij en zijn bemanning aan boord van een Open 60 in recordtijd de Noordzee over, eveneens gekleed in de HPX-overlevingspakken van Musto. In de video vertelt Bouscholte over zijn avontuurlijke zeilprestaties.
 
Tweevoudig America’s Cup-winnaar en veteraan van meerdere Volvo Ocean Races, Simeon Tienpont, begon zijn professionele zeilcarrière als voordekker van Team ABN AMRO Two in de 2005-06 Volvo Ocean Race. Bijna tien jaar later keerde hij terug in deze race en zeilde hij de laatste etappes met Team Vestas Wind. Tienpont vertelt over deze periode en ontwikkeling in zeilkleding die hij waarnam.

Team Allianz in Lanzarote.© Sailing Energy / Team Allianz

Olympische zeilhelden
Ook oud-olympisch en offshore zeiler Roy Heiner pionierde met Musto, maar dan in de ontwikkeling van een verkoelende wetsuit. Dat deed Heiner in voorbereiding op de warme Spelen van 1996 in Atlanta, waar hij de bronzen medaille veroverde. Hij vertelt erover in de video. Zijn paarse one-off wetsuit werd de voorloper van de huidige Flexlite Cooling-lijn, die komende zomer de olympische zeilers in Marseille koel moet houden. De drievoudige 49er FX-wereldkampioenen en Musto-ambassadrices Odile van Aanholt en Annette Duetz zeilden er vorig jaar al mee als test. Zij blikken terug op hun derde wereldtitel als team en gaan in op wat voor hen belangrijk is qua kleding. Dat doen ook de ‘rising stars’ in de olympische Nacra 17-catamaranklasse Laila van der Meer en Bjarne Bouwer, vierde bij het WK Nacra 17 van 2023. Dit viertal maakt deel uit van Team Allianz en zal van de zomer Nederland vertegenwoordigen bij de Olympische Spelen van 2024.
 
“Wij hebben bij Musto genoten van alle verhalen van de Nederlandse topzeilers in de video. In zes minuten tijd vertellen zij over historische campagnes, avontuurlijke recordpogingen en high performance prestaties. Wij zijn er trots op dat Musto daaraan heeft kunnen bijdragen en dankbaar voor de samenwerking in de ontwikkeling van onze kleding,” aldus Nick Houchin, Hoofd Marketing van Musto.

Voor meer informatie: musto.com

Video: YouTube Musto

Foto: Musto en Sailing Energy

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht