Zilver voor 470-zeilsters Zegers en Van Veen in World Cup Final Santander

SANTANDER – Een regenachtige dag in Santander. Team Delta Lloyd zeilers Nicholas Heiner, Maxime Jonker en het duo Zegers & Van Veen varen hun medalraces. Eén dag nadat RS:X-windsurfer Kiran Badloe al een gouden medaille binnen wist te halen. Op zondag bijt Jonker in de Laser Radial het spits af: ze finisht haar medalrace vijfde en eindigt daarmee op de tiende plek in het klassement. De 470-dames Afrodite Zegers & Anneloes Van Veen varen na flink wat uitstel een zenuwslopende medalrace die ze zesde finishen. Genoeg voor een zilveren medaille bij de World Cup Final in Santander. Nicholas Heiner sluit de dag af met een ijzersterke medalrace die hij overtuigend eerste finisht. Heiner eindigt de World Cup vijfde.

Zilver voor A-team 470
De 470-dames Zegers en Van Veen hebben niet hun makkelijkste week achter de rug. Het duo heeft moeite met hun snelheid, maar door te focussen op techniek en tactiek komt het duo toch nog op het podium te staan, net achter het duo Mills & McIntyre.
De dames varen een zenuwslopende medalrace, maar weten hun zilveren medaille slim te verdedigen. Er liggen flink wat kapers op de kust. De nummers drie tot en met vijf beginnen hun medalrace allen op elf punten afstand van het Nederlandse duo en hopen uiteraard stuk voor stuk een podiumplek te bemachtigen. Mills & McIntyre zetten meer in op een matchrace dan Zegers en Van Veen hadden verwacht. Even lijkt het erop dat de Nederlandse dames hun podiumplaats zullen missen. Gelukkig houden de Nederlandse 470-dames het hoofd koel, varen hun eigen wedstrijd en geven hun concurrenten het nakijken. Welverdiend zilver voor Zegers en Van Veen.

Van Veen met de zilveren medaille om haar nek: “Het was echt wel lastig. Vanaf het begin kwamen de Engelse dames ons matchracen. Toen hebben we niet helemaal goed gehandeld, maar we hadden het ook niet helemaal verwacht eigenlijk. Maar we beseften ons dat er nog genoeg kansen in deze race zouden komen en dat het nog prima mogelijk was tot het einde. We hebben echt alle kansen proberen te grijpen en dat pakte, in elk geval op het laatste stuk richting de finish, goed uit.”

Toch is de zilveren medaille niet helemaal wat de dames aan het begin van de week hadden gehoopt: “We hadden een lastige week. We hadden een andere boot mee dan waar we eigenlijk aan gewend zijn en kregen ‘m niet op snelheid. Het was wel even wat moeilijk, want we hadden er meer van verwacht, maar dit was voor nu wel het hoogst haalbare deze week.”

Eindklassement 470-women
1. Hannah MILLS / Eilidh McINTYRE (GBR), 20 punten
2. Afrodite ZEGERS / Anneloes VAN VEEN (NED), 39 punten
3. Silvia MAS DEPARES / Patricia CANTERO REINA (ESP), 42 punten

Geen podiumplaats voor Heiner ondanks uitstekende medalrace
Heiner begint zijn medalracedag vanuit de negende positie overall. Bij de medalrace weet Heiner vrijwel direct de leiding te nemen en weg te varen van de vloot. Dit weet hij de hele race vast te houden, waardoor hij overtuigend als eerste over de finish komt.
Ditmaal helaas zonder podiumplek als resultaat. De strijd om een medaille was al geen optie meer vanwege een te groot puntenverschil met de top drie, maar Heiner klimt als gevolg van zijn ijzersterke medalrace toch nog naar de vijfde plek overall. Een heel mooi resultaat.
Heiner na zijn medalrace: “Hele interessante dag vandaag! Ik had een goede start en volgde precies het plan dat ik had. Het werd me iets makkelijker gemaakt doordat anderen te vroeg waren en niet teruggingen. Ikzelf heb gewoon een heel mooi kruisrak gevaren. De snelheid zat er goed in en ik heb gewoon de juiste klappen gemaakt.”

De overwinning van de medalrace doet terugdenken aan de medalrace van het WK Laser in 2014, tevens in Santander, waarbij Heiner ook met grote voorsprong als eerste wist te finishen.
“Helaas dit keer geen minuut en geen wereldtitel, maar het is goed om na deze week elke dag wat beter te gaan. Ik ben heel blij met deze medalrace aan het einde van de week. Dat was ook het doel. Zeker een mooie afsluiter!

Eindklassement Finn
1. Ben CORNISH (GBR), 48 punten
2. Zsombor BERECZ (HUN), 48 punten
3. Edward WRIGHT (GBR), 60 punten

Tiende plaats overall voor Maxime Jonker
Maxime Jonker heeft een lastige start en komt door een aantal foutjes aan het begin van de race flink achter te liggen. Toch weet ze zich beetje bij beetje naar voren te varen en de medalrace knap vijfde te finishen. Jonker eindigt tiende bij de World Cup Final in Santander. Jonker over haar medalrace: “Ik ging een beetje te fanatiek van start. Ik was te vroeg, dus ik moest meteen weer terug. Dat is wel jammer, want dan begin je wel met een achterstand. Ik miste daardoor net de aansluiting naar de bovenboei, die ik toen ook nog eens raakte. Maar alles kan gebeuren tijdens zo’n potje, dus ik ben gewoon hard doorgegaan en uiteindelijk ben ik goed terug gekomen, dus dat is top.”

Eindklassement Laser Radial
1. Evi VAN ACKER (BEL), 43 punten
2. Vasileia KARACHALIOU (GRE), 65 punten
3. Dolores MOREIRA FRASCHINI (URU), 66 punten

Met twee medailles, goud en zilver, bij de World Cup Final Santander mogen de zeilers van Team Delta Lloyd (onderdeel van het Watersportverbond), terugkijken op een succesvolle en leerzame week.

Meer informatie Sailing World Cup Santander

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X