Informatie voor de watersporter
Heineken Regatta 2022

Zon, zee en zeilen

Twee keer ging het niet door maar op dit moment is de Sint Maarten Regatta weer in volle gang. Blauw water, hoge golven, zon en vijfentwintig graden zorgen voor constant perfecte zeilcondities. En we zien naast veel Poolse boten, ook een hoop Nederlandse zeilers. Op de wedstrijdjachten maar ook op de bigboats, de racepaarden van de oceaan.

Van de honderd deelnemers vaart een groep van tien boten in de Caribbean Sailing Association Class 1, de klasse met de grootste boten. We zien maar liefst drie Volvo Open 70’s, de mastodonten uit een tijd dat van de eerste beweegbare kielen. Dit zijn de schepen die gebouwd werden met het adagium: ‘if it finishes is one piece, it’s built too heavy’, ofwel: als de boot de Volvo overleeft zonder schade, dan hebben we haar te zwaar gebouwd. Een zeiler die daar alles vanaf weet zien en die nog steeds actief is op de oceaan-racers, dat is Bouwe Bekking. De zeiler met zout water in zijn aderen die van geen ophouden weet en nog elke seconde geniet van het ruige leven aan boord van deze koolstof zeilmachines. Bekking moest ooit zijn VO70 Movistar op volle zee verlaten omdat het schip dreigde te zinken.


Poolse dominantie

De Nederlandse Bouwe Bekking zeilt op een van de drie VOR65’s, Sailing Poland. Het is opmerkelijk dat vier van de tien boten in de topklasse van Poolse herkomst zijn. Polen heeft van oudsher een zeevarende traditie maar de laatste jaren heeft het oceaanzeilen een flinke boost gekregen in de Baltische staat. Een ander Pools schip, Sailing Poland (VO70), leidt na de eerste dag zelfs het klassement van de Heineken Regatta. Bekkings Sailing Poland (VOR65) staat vierde, Ocean Breeze (de voormalige VO70 Sanya) houdt de achtste plek en Ambersail 2 (VOR65) ligt voorlaatste. Opvallend is de tweede plaats voor Jelmer van Beek’s Janssen de Jong – Dutchsail, een Nederlands zeilteam dat flink aan de weg timmert. 


Party

Natuurlijk kan er nog veel veranderen in de komende drie racedagen. Het weer is uiterst constant. Maar de Heineken Regatta betekent niet alleen wedstrijd-zeilen. Er is ook een beroemd walprogramma vol recepties, feestjes en barbeque’s op het strand. Voor de zeilers is het een uitdaging om net niet te veel te feesten zodat ze de volgende dag weer scherp zijn op de wedstrijdbanen. Een ‘zeer benijdenswaardige’ uitdaging.

Foto: Tim Wright photoaction.com

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht