windverwachting

Zondag 1 juli begint de Nederlandse zeiler Mark Slats aan de Golden Globe Race ofwel de echte ‘Himalaya in de zeilsport’

Les Sables d’Olonne – Terwijl de mediamachine van de Volvo Ocean Race optimaal draait en de finish in Scheveningen voor de zeilsport ‘van wereldbetekenis’ zou zijn, begint komende zondag in het Franse Sables d’Olonne een voor iedere solo zeiler uitdagender wedstrijd. De Golden Globe Race. Een wedstrijd non-stop rond de wereld met klassieke zeilboten en zónder moderne navigatiemiddelen. Misschien nog wel een grotere beproeving dan de Vendée Globe met al z’n moderne materiaal en hulpmiddelen. En Nederland heeft een kansrijke deelnemer. Eentje die al eerder rond de wereld is gezeild en een paar maanden terug de oceaan in recordtijd is overgeroeid. Mark Slats (41) uit Wassenaar.

Drukte in de haven van Les Sables waar de ‘retro boten’ zich verzameld hebben aan de steiger voor het race village. (Foto: Golden Globe Race)
De kapstok van de wedstrijd is de mythische Sunday Times Golden Globe Race, die in 1968 startte en uiteindelijk gewonnen werd door het Engelse zeilfenomeen Sir Robin Knox-Johnston. Het was 50 jaar terug de eerste non-stop solo wereldomzeiling in wedstrijdverband. Het wedstrijdreglement van nu dicteert zoveel mogelijk omstandigheden ‘als toen’ tot de uiterst beperkte communicatie met het thuisfront aan toe. De achttien deelnemers uit dertien landen varen met 32-36 voets polyester productieboten van voor 1988, die bovendien ‘langkielers’ moeten zijn. De eisen gaan behoorlijk ver. Zo kreeg Slats al strafpunten voor de extra accu die hij heeft geinstalleerd naast de standaarduitvoering van zijn boot. Alleen in geval van werkelijke nood kunnen de zeilers gebruikmaken van moderne apparatuur in een verzegelde kist. De oudste deelnemer is de zeer ervaren Franse oceaanzeiler Jean-Luc van den Heede (72), de jongste is de Engelse zeilster Susie Goodall (28).

Geen van de deelnemers behoort tot de huidige bekende generatie oceaanzeilers. Ook in leeftijd zijn deze toch wel beetje ‘avonturiers’ voor het merendeel ‘vintage zeilers’. Mísschien wel omdat je in deze wedstrijd nog moet kunnen ‘zonnetje schieten’… En alles is retro. Het is behelpen als vroeger. Zo arriveerde de Italiaanse deelnemer Francesco Cappelletti afgelopen vrijdag met zijn boot over de weg. Een boot die nog getuigd moet worden en een paar proefvaarten moet maken. Het zou een wonder zijn als hij de start zondag op tijd zou halen. Dit overkwam vijftig jaar geleden zijn landgenoot Alex Carozo ook. Die lag in 1968 vijf dagen na de start nog aan een mooring om z’n boot in orde te maken… Maar geen ramp, de startlijn blijft nog een week open.

Mark Slats zeilt in een Rustler 36 met de naam Maverick, een paar weken voor de start omgedoopt tot Ohpen Maverick om zijn last minute sponsor Ophen (een financiële dienstverlener voor banken) een tegendienst te bewijzen. Het type boot is dezelfde waarmee Jean-Luc van den Heede vaart, net als Slats één van de zeilers met een brede ervaring op zee. En concurrent die telt. Want in deze wereldomzeiling langs de drie kapen, die waarschijnlijk zo’n zes keer langer zal duren dan de 42 dagen, die de Franse wereldrecorhouder François Gabart op zijn moderne trimaran Macif afgelopen december nodig had, zal het meer dan ooit aankomen op karakter en vindingrijkheid in het oplossen van problemen.

Dit zijn de deelnemers en hun boten, van wie nog een aantal (onder wie Mark Slats) de veiligheidsinspectie moet ondergaan:

Mark Slats (NED) Rustler 36 Ohpen Maverick
Are Wiig (DEN) OE 32 Olleanna
Uku Randmaa (EST) Rustler 36 One and All
Tapio Lehtinen (FIN) Gaia 36 Asteria
Igor Zaretskiy (RUS) Endurance 35 Esmeralda
Istvan Kopar (USA) Tradewind 35 Puffin
Loïc Lepage (FRA) Nicholson 32 Laaland
Francesco Cappelletti (ITI) Endurance 35 007
Susie Goodall (GBR) Rustler 36 DHL Starlight
Jean-Luc Van Den Heede (FRA) Rustler 36 Matmut
Abhilash Tomy (IND) Suhaili replica Thuriya
Gregor McGuckin (IRE) Biscay 36 Hanley Energy Endurance
Mark Sinclair (AUS) Lello 34 Coconut
Kevin Farebrother (AUS) Tradewind 35 Sagarmatha
Ertan Beskardes (GBR) Rustler 36 Lazy Otter
Philippe Péché (FRA) Rustler 36 PRB

(Nauticlink, www.goldengloberace.com, www.markslats.nl)

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X