Informatie voor de watersporter

Zonder de KNRM hadden we het niet kunnen navertellen

Zijn handen werden afgeknepen door de touwen om z’n polsen. Paars aangelopen van de kou. Bewegen was bijna niet meer mogelijk. Hij had geprobeerd om naar de kant te zwemmen, maar door de kou kwam hij niet vooruit. Zijn kitemaatje Gijs was uit het zicht verdwenen. De paniek werd groter en groter. Terwijl zijn kite steeds verder wegdreef, bood alleen zijn plank nog wat houvast. Iggy (16) keek de dood in de ogen.

Diederik Gommers, intensivist in het Erasmus MC in Rotterdam en landelijk bekend geworden als lid van het Outbreak Management Team (OMT), is zwaar onder de indruk van het verhaal van Gijs en Iggy. Diederik ging voor het programma Ambassadeur voor 1 dag op pad voor en met de KNRM. In zijn jeugd leerde hij zeilen en nog steeds vindt hij ontspanning op het water. ‘Dan kan ik alles loslaten. Maar ik weet ook dat het in een oogwenk kan misgaan. En dan is er de KNRM.’ De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij stond centraal in de aflevering die werd uitgezonden op RTL4.

Een leven buiten de KNRM

Op station Marken bereidt Diederik zich voor op zijn dag bij de KNRM. Daar worden de voorbereidingen getroffen voor een oefening en Diederik mag mee aan boord. Hij ontmoet een gedreven team vrijwilligers dat zich met hart en ziel inzet om het leven van anderen te redden. Helemaal belangeloos. Mannen en vrouwen met gezinnen, drukke banen, hobby’s en vrienden. Vaak met een heel verschillende achtergrond. In hun vaak spaarzame vrije tijd zetten ze zich in voor de veiligheid van anderen op zee. Als de pieper die ze 24/7 bij zich dragen afgaat, laten ze alles uit hun handen vallen om het water op te gaan. Maatschappelijke posities, leeftijd en afkomst zijn totaal onbelangrijk bij de KNRM. Hier is iedereen gelijk en streven alle vrijwilligers hetzelfde doel na: het redden van levens. ‘Ik ben al jaren vrijwilliger bij de KNRM en doe dit met hart en ziel. Het is af en toe behoorlijk pittig wat je meemaakt, maar wat is er mooier dan dat je een leven kunt redden? Daar doen we het voor’, vertelt een van de opstappers aan Diederik.

Lees het hele artikel op: knrm.nl

Voor meer informatie: KNRM

Foto: Candela

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht