Informatie voor de watersporter

Zuidelijke breedtegraden doen hun ruige reputatie eer aan in Vendée Globe

Parijs –  De eerste helft van de dertien overgebleven Vendée Globe deelnemers is nu het eerste ‘ice-gate’ ten zuiden van Kaapstad  gepasseerd en vaart nu in de Indische Oceaan richting Australië. Mike Golding is twee keer ‘plat’ gegaan bij het wisselen van de oceanen. “Niet zo zeer omdat ik te veel zeil had staan, maar vooral omdat er een hoge chaotisch zee stond.”

De koplopers werden ingehaald door een koufront met heftige hagelbuien en windvlagen van meer dan 40 knopen, die hen aan snelheden van meer dan twintig knopen hielpen. Voordeel is dat ze recht op het tweede ice-gate (‘Crozet’ genaamd)  kunnen afkoersen. De zeilers moeten minimaal één van de uiteinden van deze denkbeeldige poorten aan de noordzijde ronden om te voorkomen, dat ze op zoek naar meer wind zo zuidelijk gaan varen  dat ze het risico lopen op een ijsberg te lopen.

De tussenstand om 12:00 uur: 1 Armel Le Cléac’h (Banque Populaire, 2 Jean-Pierre Dick (Virbac Paprec 3), 3 François Gabart (Macif), 4 Bernard Stamm (Cheminées Poujoulat), 5 Alex Thomson (Hugo Boss).

(Vendée Globe 2012-2013 met Tracking posities, Le Figaro)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht