Informatie voor de watersporter

Zware storm raakt Golden Globe Race hard: twee boten ontmast, één gewonde en Mark Slats twee maal plat geslagen

Les Sables d’Olonne – Een zware storm met windsnelheden tot 70 knopen en golven tot 14 meter heeft het deelnemersveld van de Golden Globe Race op de Indische Oceaan 1900 mijl ten westen van Australië hard geraakt. De zeilers op de derde en vierde plaats Abhilash Tomy en Gregor McGuckin verloren hun mast. Tomy, marine-officier uit India, lichtte de organisatie in dat hij een zware rugblessure heeft opgelopen. De Nederlandse deelnemer Mark Slats – nog altijd in tweede positie – sloeg twee maal achter elkaar plat, maar heeft dit goed doorstaan.

De organisatie heeft van Tommy het bericht gekregen, dat hij niet meer kon opstaan en hem daarop gevraagd zijn satelliettelefoon te gebruiken, of hij zijn EPIRB had geactiveerd en ook of de mast nog steeds aan de boot vast zat. Tot op heden is er geen antwoord ontvangen. Zodoende zijn de boten in zijn nabijheid gevraagd naar zijn positie 39′ 38.420 Z 077′ 22.565 O te varen. Koploper Jean-Luc Van Den Heede is dankzij z’n bijna 1400 mijl voorsprong op Slats aan deze storm ontsnapt. (Nauticlink, Golden Globe Raceactuele posities)

Bezorgdheid over het lot van de Indiase zeiler Abhilash Tomy (39)… (Foto GGR)

UPDATES:
Reddingsactie
Omdat er geen contact meer heeft kunnen plaatsvinden tussen de gewonde zeiler Tomy en de organisatie wordt er inmiddels een reddingsoperatie voorbereid in samenwerking met het Australian Rescue Co-ordination Center in Canberra en het Centre de secours maritime op Réunion. Spaarzame boten in het gebied is gevraagd naar de positie van de Indiër te varen. Van de andere deelnemers aan de Golden Globe Race ligt er één ontmast op 100 mijl (McGuckin) en één op 450 mijl (Randmaa). Beide proberen naar de getroffen schipper te zeilen. Gelet op de nog steeds zware omstandigheden is het voor Mark Slats onmogelijk om terug te keren naar de positie van Tomy. Uit het laatste contact met de Nederlander blijkt hij bij het platslaan een keer in zee te zijn gevallen. Hij werd gered door z’n veiligheidslijn

De laatste update van Tomy dateert van zaterdag 21:57 UTC READ: CAN MOVE TOES. FEEL NUMB. CAN’T EAT OR DRINK. TOUGH 2 REACH GRAB BAG (GGR en ‘Code red alert update’ – GGR update day 83)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht