Start Sydney Hobart

Zware Sydney Hobart verwacht

De traditionele Australische kerstrace lijkt z’n beruchte reputatie weer waar te maken: harde zuidenwind en hoge golven. Een vooruitblik op deze klassieker.


De Rolex Sydney Hobart Yacht Race start elk jaar op Boxing Day, tweede kerstdag. De vloot zeiljachten racet in een paar dagen naar Hobart op het eiland Tasmanie. Daarvoor moeten ze de Bass-straat oversteken, de smalle doorgang tussen Australië en Tasmanië waar wind en golven zich doorheen persen en voor een zeer gevaarlijke zee kunnen zorgen. Toch is het niet deze hindernis waar de zeilers zich druk om maken. Die vrezen voor zondag vooral de eerste 24 uur in de race. Na de start staat er een zuidewind tot 25-30 knopen (6-7 Bft) en golven tot twee meter hoog. De schepen zullen eindeloos tegen de golven in moeten hakken. In dit eindeloze kruisrak zitten de zeilers in de rail voor meer gewicht aan loef en krijgen bij elke golf een bak water over zich heen. Een troost, het zeewater is met 25 graden warmer dan de verwachtte luchttemperatuur van 20 graden.


Drie kanshebbers

De strijd voor de overwinning begon al bij de persconferentie met de schippers van de drie kanshebbers. Dat zijn de maxi’s Law-Connect, Scallywag en Black Jack. Alle drie de schepen hebben een lengte van 100 voet. “Voor ons zijn het de beste condities hoor”, blufte Christian Beck, schipper van de LawConnect. “We love a good hard southerly. Obviously, we don’t want the boat or any boats to break, but our boat has bashed through so much of that stuff, it’s pretty unlikely to break.”En inderdaad LawConnect is de zwaarste van de drie kanshebbers. Black Jack de lichtste en Scallywag zit ertussenin.
David Witt, Scallywag’s schippper, gooit het onderwerp snel over een andere boeg. Hij heeft hele andere zorgen. “Ik moet eerst mijn hele crew door de PCR-test zien te krijgen.” Volgens het geldende COVID-protocol moeten alle zeilers 72 uur voor de race een test ondergaan voordat ze mogen starten. “We hebben 18 bemanningsleden, als er eentje uitvalt wegens een positieve test, dan gooit dat aardig roet in het eten.” Over het weer is Witty kort: “100-footers don’t like to go upwind in 25 to 30 knots.”


Inhaal spelletje

Mark Bradford, schipper van de Black Jack, weet dat zijn 30 meter lange Reichel/Pugh ontwerp het lichtst is. Hij benadrukt dat elk van de drie schepen in een ander deel van de race zijn meest gunstige omstandigheden zal hebben. Zo wordt is voor het tweede deel van de wedstrijd veel minder wind verwacht. “Wij hebben de beste licht-weer boot. De grote vraag is, zijn we goed genoeg in het inhaalspelletje.” De verleiding is groot om in het eerste 24 uur toch te veel gas te geven en averij op te lopen. Dat geldt overigens voor alle 93 deelnemers. 

Geen Nederlands talent

Helaas zien we de Nederlandse zeilsters Annemieke Bes en Rosalin Kuiper dit keer niet op de crewlists staan. Annemieke zeilde eerder de hele Volvo Ocean Race met schipper Witt op Scallywag en Rosalin maakte haar debuut in de S2H op LawConnect (toen nog onder de naam InfoTrack).

https://www.rolexsydneyhobart.com

Foto: Rolex/Carlo Borlenghi

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin