windverwachting

1 April-grap: HISWA begint inzamelpunt sloopjachten op NDSM-terrein in Amsterdam en wil alle boten registreren

PERSBERICHT
Amsterdam – Er komt een inzamelpunt voor sloopboten. Watersportbedrijven met oude boten die niet meer (kunnen) varen, kunnen hier terecht. Het initiatief tot dit Nederlands Jachten Inzamelpunt komt van HISWA Vereniging – brancheorganisatie van de watersportindustrie. De botensloperij komt op het voormalige NDSM-terrein in Amsterdam.
Interim projectleider Edwin Kolk: “Onderzoek heeft uitgewezen dat er de komende vijf jaar zo’n 12.500 oude jachten per jaar moeten worden gesloopt. Wij hebben bekeken hoe we op een innovatieve en duurzame manier jachten kunnen recyclen. Het NDSM-terrein – een voormalig terrein van scheepsbouwers – lijkt een uitstekende centrale plek in Nederland te zijn om het oude jachtenaanbod te verzamelen. We onderzochten ook een locatie voor jachtdestructie aan de Lek in Nieuwegein, maar daar is onvoldoende diepgang. Het nieuwe HISWA Nederlands Jachten Inzamelpunt (NJI) is erop gericht om de jachtbouwsector bij sloop te ondersteunen. Wij pleiten overigens voor een centraal bootregistratiesysteem zodat we voorkomen dat afgedankte boten illegaal van de markt verdwijnen. Ander punt van aandacht is hoe bijvoorbeeld polyester een tweede leven kan worden gegeven. Staal is het natuurlijk helemaal, maar over polymeren moeten we nog veel leren. Nader onderzoek is hard nodig om onze kennis hierover op niveau te brengen.”
Momenteel wordt gezocht naar een geschikte locatie op het NDSM-terrein – er staan veel loodsen leeg – waar de sloopboten kunnen worden verzameld en verwerkt.
Meer informatie www.hiswa.nl

2 Berichten

 • Anton Schiere

  7 jaren geleden / 1 april 2015 om 06:40 uur

  op het Platform Elektrisch & Hybride Varen
  HISWA pleit voor vaarbelasting en boten slooplocatie in Amsterdam
  Je zou als argloze watersporter toch denken dat HISWA als branchevereniging staat voor de belangen van de watersportbranche en bij die laatste hoort als broodheer voor de branche met name ook de eindconsument.
  Niets is minder waar!
  Dezer dagen kwam HISWA met het bericht een sloopplek voor jachten te willen inrichten in warempel Amsterdam op het NDSM terrein. Dat is dus bij het daar gevestigde HISWA hoofdkantoor.
  Toegegeven Waternet rapporteert over 2014 in Amsterdam 4.000 minder boten, althans gerekend in door de stad verkochte z.g. Binnenhavengeld vignetten. Dit is het gevolg van de drastische tariefsverhogimg voor die vignetten. Daarmee is Amsterdam toch nog niet de geëigende locatie voor zo’n Nationaal Jacht Inzamelpunt?
  Wat uit deze cijfers wel blijkt is hoe gevoelig de sector is voor kostenstijgingen: verdubbeling van het tarief van € 300 voor een gemiddelde grachtenboot naar € 600 leidde tot zeg een derde minder boten in de hoofdstad.
  Peter Brussel pleit bij opening HISWA te Water 2014 voor boot registratie en vaarbelasting
  Vanuit die wetenschap is het bizar, dat HISWA voorman Peter Brussel bij opening van de Natte Hiswa in september j.l. pleitte voor vaarbelasting.
  Hij had het over invoering van een RDW-achtig bootregistratiesysteem voor boten als vertrekpunt voor het instellen van een Blauwfonds heffing voor pleziervartuigen en wierp zich meteen op als beheerder van dat fonds. Hij vergat, dat het met zo’n systeem een kleine stap is bootbezit verder te ficaliseren door inbreng onder Box III.
  HISWA schat in haar persbericht klik hier, dat er jaarlijks 2.500 jachten verschroot zouden moeten worden.
  Wij vrezen, dat gezien dit beleid van HISWA, het wel eens een veelvoud van dit getal zou kunnen worden en verkoop en vooral bouw van nieuwe boten, belangrijk voor de branche, hierdoor een fikse knauw krijgt.
  Het lijkt erop dat de bestuurderen bij HISWA er enkel op uit zijn business voor zichzelf te genereren zonder zich daarbij rekenschap te geven van de belangen van de watersportbranche.

 • Bram van der Pijll

  7 jaren geleden / 1 april 2015 om 08:45 uur

  Ga er maar van uit dat het een iets te vroeg af gevuurde 1 april grap is.
  Voor mensen die echt met een afvalboot in hun maag zitten staan wij klaar om ze te helpen!

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X