Informatie voor de watersporter

1 April-grap: HISWA begint inzamelpunt sloopjachten op NDSM-terrein in Amsterdam en wil alle boten registreren

PERSBERICHT
Amsterdam – Er komt een inzamelpunt voor sloopboten. Watersportbedrijven met oude boten die niet meer (kunnen) varen, kunnen hier terecht. Het initiatief tot dit Nederlands Jachten Inzamelpunt komt van HISWA Vereniging – brancheorganisatie van de watersportindustrie. De botensloperij komt op het voormalige NDSM-terrein in Amsterdam.
Interim projectleider Edwin Kolk: “Onderzoek heeft uitgewezen dat er de komende vijf jaar zo’n 12.500 oude jachten per jaar moeten worden gesloopt. Wij hebben bekeken hoe we op een innovatieve en duurzame manier jachten kunnen recyclen. Het NDSM-terrein – een voormalig terrein van scheepsbouwers – lijkt een uitstekende centrale plek in Nederland te zijn om het oude jachtenaanbod te verzamelen. We onderzochten ook een locatie voor jachtdestructie aan de Lek in Nieuwegein, maar daar is onvoldoende diepgang. Het nieuwe HISWA Nederlands Jachten Inzamelpunt (NJI) is erop gericht om de jachtbouwsector bij sloop te ondersteunen. Wij pleiten overigens voor een centraal bootregistratiesysteem zodat we voorkomen dat afgedankte boten illegaal van de markt verdwijnen. Ander punt van aandacht is hoe bijvoorbeeld polyester een tweede leven kan worden gegeven. Staal is het natuurlijk helemaal, maar over polymeren moeten we nog veel leren. Nader onderzoek is hard nodig om onze kennis hierover op niveau te brengen.”
Momenteel wordt gezocht naar een geschikte locatie op het NDSM-terrein – er staan veel loodsen leeg – waar de sloopboten kunnen worden verzameld en verwerkt.
Meer informatie www.hiswa.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht