2019 sneak preview: toch géén America’s Cup, en Slats winnaar Van Rietschoten Trofee

Rond elke jaarwisseling raken we overspoeld door bakken terugblikken. Samengeperste ‘hoogte- en dieptepunten’ geserveerd als hapklare brokken oud-nieuws. Redactionele abc’tjes. Maar saai. Dat had u al begrepen. Achteromkijken kan iedereen. Maar vooruitblikken is de kunst. En is veel spannender. Helemaal als het kijkje in de toekomst de vorm aanneemt van een verwachting of – nog spectaculairder – een heuse voorspelling!

Wat niet gaat gebeuren:
Ik heb gelezen dat de Nederlandse beroepszeiler Simeon Tienpont namens twee respectabele watersportverenigingen met historie – de Koninklijke in Muiden en De Maas in Rotterdam – een ‘America’s Cup’ campagne gaat opzetten. Twee jaar voor de start. Ik heb het ook twee keer gelezen. Een serieus gerucht of een beste grap? Tienpont moet namelijk concurreren met ene olympische zeiler Sir Ben Ainslie, die al sinds afgelopen april 122 miljoen euro (zegge honderd-tien miljoen Engelse ponden) in zijn oorlogskas heeft om Engeland een beetje concurrerend te laten zeilen tegen de huidige cuphouder (Fly) Emirates Team New Zealand. Ja, vliegende sjeiks hebben wellicht nog diepere zakken. Dat soort moeten niets hebben van zeikerige budgetjes.

Onze initiatiefnemers van Oranje-deelname aan de America’s Cup gooien het meteen over de boeg van ‘Hollands Glorie’, en het historisch imago van Nederland als zeevarende natie. Aan chauvinisme geen gebrek. Wat je er aan hebt? In 2017 heeft Groupama Team France namens Yacht Club de France aan de 35-ste America’s Cup op Bermuda meegedaan als één van de vijf uitdagers. De Franse inzet was verweg de ‘armste’ ploeg met de kleinste staf (slechts 70 man) en met het kleinste budget (30 miljoen voor drie jaar). In de eerste officiële voorronde tegen het machtige Oracle lagen ze er dan ook al meteen uit.

Met dit soort schrikwekkende bedragen is het de vraag of kansloos meedoen voor de sier nog wel belangrijker is dan winnen. Met de geldpomp van de America’s Cup zou je immers ook de halve wereld kunnen verbeteren. En of de promotie van het meedoen nog even interessant blijft, is ook een puntje van aandacht, nu dat Oracle-zeilmiljonair Larry Ellison de America’s Cup vaarwel heeft gezegd en vanaf 2019 zijn eigen vergelijkbare Sail Grand Prix-circuit uit de grond heeft gestampt. Hij belooft de winnaar één miljoen dollar. ’t Zou dus nog kunnen uitlopen op gedeelde media-aandacht ook.

Om de onderneming even in verhouding te zetten: voor deelname aan de Volvo Ocean Race hoef je maar zo’n 10 tot 15 miljo in de knip te hebben. En hoewel ’t een beetje appels-met-peren vergelijking is, slepen we er toch ook nog even de Vendée Globe bij. Hieraan meedoen komt inclusief de boot op het schijntje van 5-7 miljoen euro. De ZZP’er Tienpont zet met z’n twee respectabele koninklijke cluppies dus hoog in om aan de slag te blijven. Daar is niks mis mee. Maar de kans dat onze Nederlandse schaal, en nuchterheid deze ambitie in 2019 op een mission impossible of hooguit een kansloos bijrolletje zullen doen uitlopen, is levensgroot.

Wat wél gaat gebeuren:
In 2019 zal Mark Slats de Van Rietschoten Trofee ontvangen voor zijn prestatie in de Golden Globe Race. Niet misschien, nee met zekerheid. Of hij nu – na Kaap Hoorn – als eerste, tweede, of helemaal niet eindigt. Dat maakt niet meer uit. Gewoon voor zijn nu al geleverde prestaties in deze race zónder moderne hulpmiddelen. In het kielzog van Conny. Met een budget dat in verhouding tot bovenstaande eigenlijk geen budget genoemd kan worden. Zonder noemenswaardige ondersteuning roeit of zeilt deze man over de wereldzeeën voor het goede doel van het kankeronderzoek.

Als de Stichting Zeiltrophy het waagt in 2019 aan deze unieke zeilprestaties voorbij te gaan, zal dat een regelrechte belediging van het gedachtengoed van de ouwe Van Rietschoten zijn. Dat voor deze stoere trofee nomineren van driehoeksbaan-zeilertjes door ooms en tantes, een verre neef of nicht en de vroegere buren, kan dit jaar dus ook wel achterwege blijven. Het zou de jury sieren als ze Mark Slats zodra hij straks voet aan wal zet, stante pede zouden uitroepen tot winnaar van de Van Rietschoten Trofee 2019. Dat Delfts blauwe bord komt dan wel aan het eind van het jaar. Een stichting, die deze bescheiden oceaanzeiler straks ‘de hoogste erkenning’ weigert, is het voortbestaan niet waard.

Afijn, we gaan het zien, zoals dat tegenwoordig heet. Vooruitkijken lijkt dan wel op voorspellen, maar ’t is zoals ook meteorologen zeggen: zeker weten doe je het nooit. 2019 zal ’t uitwijzen…

Prettige feestdagen!

Met vriendelijke groet,

Bert Kuijpers,
schipper van Nauticlink