windverwachting

350.000 toeschouwers maken in Sables d’Olonne geslaagde start Vendée Globe 2016 mee

Les Sables d’Olonne (F) – Precies om 13:02 uur is vandaag de Vendée Globe 2016 van start gegaan onder ideale omstandigheden van 15-20 knopen wind uit noordelijke richting. Het publiek was daarvoor massaal samengestroomd langs het kanaal tussen de haven en zee. 350.000 mensen waren er getuige van hoe de jonge Franse deelnemer Morgan Lagravière (Safran) langere tijd alle controle over zijn emoties had verloren en als ‘een gebroken man’ op weg naar zee ging.

foto Jean-Marie Liot / DPPI / Vendee Globe Vue aérienne du départ du Vendée Globe, aux Sables d'Olonne le 6 Novembre 2016 - Photo Jean-Marie Liot / DPPI / Vendee Globe
foto Jean-Marie Liot / DPPI / Vendee Globe

Na drie uur varen lag Pieter Heerema, de eerste Nederlander die aan deze wedstrijd meedoet, met zijn boot ‘No Way Back’ op een veertiende plaats. Dat is zo’n beetje middenin het veld, dat wordt aangevoerd door de ervaren Fransen Josse (Rothschild), Riou (PRB) en Dick (StMichel-Virbac).

Verwacht wordt dat de hele vloot in recordtijd zonder al te veel moeilijke zeilwisselingen naar de evenaar zal kunnen varen. Het meeste risico vormen de eerste dagen de shipping lanes en vissersboten, die de zeilers tot dinsdag van hun slaap zullen beroven.

In deze wedstrijd zal het verschil duidelijk worden tussen boten mét en zonder foils. Sommigen vrezen dat dankzij de ruime wind de verschillen tussen de twee type boten al vroeg in de wedstrijd zo groot kunnen worden, dat dit ten koste zal kunnen gaan van de spanning.

De eerste drie zeilers die over zo’n drie maanden terug zullen zijn na hun ‘rondje wereld’ verdienen respectievelijk 160.000, 100.000 en 75.000 euro. In verhouding tot de investering in boot en tijd een schijntje, maar in de Vendée Globe draait het dan ook vooral om ‘passie’…

In een video van de site ‘Zeilhelden’ legt Heerema’s vrouw Claartje uit, hoe haar man zich de komende maanden zal voeden en dat ze zelf toch ook tot ‘s nachts aan toe regelmatig op de ‘tracker’ zal kijken en bij ‘rare bewegingen’ meteen even checkt ‘of Pieter misschien een berichtje heeft gestuurd’, dat hij bijvoorbeeld aan een zeilwisseling is begonnen. “Pieter is heel goed in ons informeren…” (Nauticlink, Vendée Globe – Perfecte start, Zeilhelden)

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X