De boot gaat weer te water, waar moet ik allemaal aan denken? Wie zich goed voorbereidt heeft straks een feestelijk eerste tochtje. Zijn alle afsluiters dicht en krijgt de motor weer voldoende koelvloeistof? We kijken rustig vooruit naar de hijsdag op de haven.
Het hijsen van de boten op jachthavens of bij winterstallingen is vaak een geoliede routine. Per dag gaan er veetig tot vijftig boten te water. Er is een strak schema en de havenmeesters zijn niet blij met vertraging. Daarom nemen we het hele proces nog eens door zodat je precies weer wat er moet gebeuren en hoe je je moet voorbereiden.
Voorbereidingen
Als je de datum, en een tijd hebt gekregen waarop de boot weer in het natte water wordt gelegd moet je zorgen dat het schip tegen die tijd helemaal gereed is. Alles rond de bok moet worden opgeruimd. Meestal is dat al gebeurd na het in de antifouling zetten van de boot maar controleer nog even goed of er niks meer ligt. Ook gaan we nu de stroomkabel losmaken en opruimen.
Een hydraulische pompwagen tilt de hele bok straks van onder op en rijdt bok met boot naar de kraan. Haal een eventueel dekzeil van de boot, straks wil je snel vrijelijk over het schip kunnen bewegen. Controleer nu of alle afsluiters dicht zijn zodat de boot straks niet volloopt.
Leg aan twee kanten landvasten klaar op het voordek en bij de kuip en hang de stootwillen buiten.
Bij sommige havens moet je sticker plakken op de plekken waar de hijsbanden onder de boot door gaan. Meestal kan het hijsteam dat ook prima inschatten, zeker omdat het hele onderwaterschip zichtbaar is.
Tenslotte hou je een pot antifouling, roller en een rollerbakje paraat om de kale plekken onder de stempels op het laatste moment nog even in de anti-aangroeiverf te zetten.
Bijwerken antifouling
Zijn alle voorbereidingen getroffen dan kan de trap weg en wachten we tot het hijsteam de boot gaat verrijden naar de kraan. Daar wachten we ons bootje weer op. Zodra we aan de beurt zijn gaat het snel. De hijsbanden gaan onder de boot en het schip wordt voorzichtig opgetild. Het hijsteam haalt de stempels weg. Er is nu geen weg meer terug maar dat hoeft ook niet. Je krijgt de tijd om snel de kale plekken op de romp, waar de boot op de stempels rustte in de antifouling te zetten. Ook de onderkant van de kiel kan een laagje krijgen, hoewel hier meestal weinig aangroei ontstaat. Voor de veiligheid kan het zijn dat je onder de kraan een helm moet dragen en een geel hesje. Meestal is er een leen-helm en -hesje beschikbaar die alle schippers kunnen gebruiken. Het hijsteam draagt schoenen met stalen neuzen maar dat vragen ze meestal niet van jou.
Het hijsen
Is de romp mooi bijgewerkt, dan tilt de kraan het schip naar het water. Rustig zakt de romp het water in. Zodra het schip drijft pak je met een klaarliggende pikhaak een van de landvasten om de boot naar de steiger te trekken.
Nu kun je aan boord voor een snelle controle op lekkage. De machinist laat de boot nog even hangen in de hijsbanden, mocht er onverwacht toch lekkage zijn. Controleer snel en geraffineerd alle doorvoerpunten aan boord.
Controleer de volgende punten:
- Staat er water onder het vooronder. Check alle compartimenten. Voor de mast zijn meerdere openingen in de romp voor echolood en dieptemeter. Ook de boegschroef kan lekken.
- Toiletten, natte cel en afvoer van de kombuis kunnen lekkage midscheeps veroorzaken
- Bij de motor hebben we de koelwater-inlaat en de schroefas, de uitlaat zit meestal boven water
Als alles droog is geef je het seintje ‘alles OK’ aan het hijsteam, zodat zij zich met de volgende boot kunnen gaan bezighouden.
Motor starten
We gaan plaatsmaken voor het volgende schip, bovendien willen we naar onze eigen ligplaats. Tijd om de motor voor het eerst sinds de winter weer te starten. Controleer of de afsluiter van de wierpot open is. Als de handle van de afsluiter evenwijding staat aan de slang, dan is de afsluiter open.
Heb je de scheepsdiesel winterklaargemaakt met milieuvriendelijke antivries, dan kan de motor gewoon worden gestart. Heb je antivries gebruikt met Propyleen Glycol, dan mag dit giftige middel niet zomaar in de haven worden geloosd. Ook als je het niet meer zeker weet, pak je de puts. Zorg dat iemand de emmer voor de uitlaat houdt als de motor zijn eerste slagen maakt. Het zal wat roken en er komen zes stralen gekleurde koelvloeistof uit. Die vang je op voor volgend jaar. Zodra er geen gekleurd water meer uit de pijp komt haal je de emmer binnenboord. De antivries giet je terug in de jerrycan of in een paar petflessen, ze kunnen volgend jaar, ondanks de verdunning, opnieuw worden gebruikt.
Gefeliciteerd!
Loopt de motor goed, en blijft er water uit de uitlaat komen, dan is het seizoen begonnen! Misschien kun je op weg naar de box al een eerste pot koffie zetten aan boord.
Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin.