Informatie voor de watersporter

De KNRM en het Watersportverbond lanceren landelijke preventiecampagne

Nederland geniet elk jaar massaal van het water. Op zonnige dagen is het een drukte van belang met (zeil)boten, surfers, kanoërs, SUP’ers en zwemmers. Helaas gebeuren er jaarlijks ook veel ongelukken op het water. Deze variëren van kleine incidenten tot ernstige situaties. Een goede voorbereiding maakt hierin het verschil. Daarom bundelen de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) en het Watersportverbond hun krachten met een landelijke preventiecampagne bij de jachthavens.

Eerst nadenken, dan losgooien
Veel watersporters vertrouwen op hun ervaring en denken de regels goed te kennen. Echte watersportliefhebbers weten dat er meer bij komt kijken dan zeebenen. Daarom is het waardevol om een Watersportdiploma te halen. Deze erkende opleidingen van het Watersportverbond zorgen ervoor dat watersporters met de juiste kennis en vaardigheden veilig en zelfverzekerd het water op gaan. Een goed begin is het halve werk, want met een Watersportdiploma vergroot je het plezier door een betere beheersing van de sport.

De KNRM benadrukt daarbij het belang van een goede voorbereiding voor je afduwt van de kant. Ieder jaar vaart de reddingmaatschappij, gemiddeld 2.500 keer per jaar,  uit voor watersporters die zonder brandstof komen te zitten, vastlopen op ondieptes of overvallen worden door het weer. Veel van deze noodsituaties zijn eenvoudig te voorkomen met een paar simpele checks voor vertrek.

Aandacht bij watersportverenigingen en havens

Verenigingen spelen een cruciale rol in de veiligheid van watersporters. Dit is de plek waar mensen het water op gaan en nog een laatste keer stil kunnen staan bij een goede voorbereiding. Door deel te nemen aan de preventiecampagne dragen zij actief bij aan bewustwording en verantwoordelijkheid van de schipper. Met behulp van posters, flyers en bordjes in de haven worden watersporters aangespoord om goed voorbereid het water op te gaan. Door als vereniging deze boodschap uit te dragen, help je mee om ongelukken te voorkomen en het watersportplezier voor iedereen te vergroten.

Ook wordt er gefocust op extra aandacht voor het reddingsvest. Wist je dat slechts 30% van de Nederlandse watersporters consequent een reddingsvest draagt? Dat percentage kan én moet omhoog. Een reddingsvest vergroot je overlevingskans aanzienlijk. In een noodsituatie heb je vaak geen tijd om het alsnog aan te trekken. Denk bijvoorbeeld aan een onverwachte klap van de giek of een plotselinge val in koud water. Daarom geldt: een reddingsvest werkt alleen als je het draagt. 

Bestel preventiemateriaal

Er zijn havenbordjes, stickers, posters en flyers beschikbaar.
Ga naar actie.knrm.nl/watersportcampagne en zorg dat jouw haven goed zichtbaar meedoet!

Foto: KNRM

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht